Riston koirablogi

Usko itseesi

Share |

Maanantai 13.4.2015 - Risto


Ajattelin kirjoittaa tänne blogiin koirankoulutukseen liittyviä ajatuksiani ja kokemuksiani silloin kun on sopivasti kirjoitusintoa ja ajankohtainen aihe mielessä. Nyt olisi molempia mutta koska kello on jo liikaa, tästä ei taida syntyä kovinkaan pitkää tarinaa.

Tämänkertaisten ajatusteni taustalla on äskettäinen keskustelu eräästä nuoresta kasvatistani, joka protestoi ja rimpuili hihnassa, eikä enää kunnolla muutoinkaan totellut ohjaajaansa. (Huomaan, että tästäkin tapauksesta voisi kirjoittaa vaikka kuinka laajasti, mutta keskityn siihen mitä neuvoin.) Ongelma kuulosti putipuhtaalta protestoinnilta, johon tehoaa sopiva kurinpalautus.

Luovutan pennunottajille vanhan Sarparannan&Virkkusen laatiman Saksanseisojan kolutus-ohjekirjasen, jonka opein itse olen pärjännyt ja mielestäni muutkin voivat pärjätä, ainakin karkkareiden kanssa, ilman muita krumeluureja. Neuvon lukemaan opasta ajatuksen kanssa siten, että ymmärtää ja sisäistää mitä kirjoittajat tarkoittavat. Oppaassa on taitavasti kuvattu koulutustapatumia ja koiran käyttäytymistä ja vaikka ajat ovat muttuneet ja tekstin kieliasu on vanhahtava, voi ajatteleva lukija sisäistää oleellisen. Koiran kannalta vanhat opit ovat vielä ajankohtaisia, ei koiran ajatusmaailma ole kehittynyt muun maailman mukana. Kerron tosin kaikille, ettei kirjasen hulluimpia konsteja kannata käyttää, riittää kun sisäistää pyrkimyksen ja soveltaa konstit tähän päivään sopiviksi.

Kurinpalautukseen annoin neuvoksi lukea ja kerrata aluksi (sisäistää) mitä oppaassa kirjoitetaan tottelevaisuuskoulutuksesta. Tämän jälkeen kehoitin kouluttamaan (vaatimaan) vain muutamaa peruskäskyä. Eli neuvoin palaamaan taaksepäin ja aloittamaan perusasioiden koulutuksen uudelleen sillä asenteella, ettei koiralle sallita minkäänlaista lipsumista tai mahdollisuutta itse päättää mitä se tekee. Kolutuksessa edetään vasta sitten, kun ohjaaja uskoo satavarmasti koiran tekevän hänen tahtonsa mukaisesti uuden asian tai saman asian haastavammassa ympäristössä. Koiralle ei tarjota mahdollisuutta tehdä väärin.

Usko itseesi. Koira ei usko sinua, jos et itse usko itseesi ja siihen että se tottelee. Jatkuu toiste...

Avainsanat: Koulutus


Kommentit

18.4.2015 14:21  Memmu

Kirjoittaja tietää mitä kirjoittaa, ja siitä on myös kirjoittajalla varsin vahvaa näyttöä. Kyllä se on näin, että uusien, sinänsä todella hyvien koulutusmetodien jalkoihin ei kaikkea vanhaa kannata haudata!

19.4.2015 23:09  Risto

Yritän kirjoittaa koirankoulutuksesta siten miten olen sitä käytännössä toteuttanut. Tyylini on tehonnut koiriini, vaikka parannettavaakin aina löytyy. En haasta muita malleja mutta kokemusperäisesti voin kirjoittaa vain siitä mitä olen nähnyt ja tehnyt. Luulen uusien tuloksiin johtavien koirankoulutusmetodien rakentuvan samojen vanhojen lainalaisuuksien varaan, vaikka terminologia muuttuu.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini