aMPPI

FIN KVA ALMA FIN17614/00
23.2.2000 - 2014
koiraNet jalostustietojärjestelmä

isä FIN KVA RIKI FIN22041/95
emä FIN KVA KITINEVAN SIINA FIN14929/96

  • 2002/ Nokkalan Ralli-kisan 3. sija, AVO1- kaksipäiväisestä metsäkokeesta Yli-Kiimingissä
  • 2003/SSK:n tottelevaisuusmestari,
  • Eskon Puumerkki-kisan 3. sija,
  • Riistakoira-kisan 3. sija, KVA
  • 2004/Riistakoira-kisan loppukilpailupaikka, sijoitus 5:n parhaan joukkoon.
  • 2005/Riistakoira-kisan 3. sija
  • 2008/Riistakoira-kisan 2. sija

Pentueet:
2004 Uudenjoen Erä-
2009 Uudenjoen O-

Kirjoitus saksanseisojalehden 70-vuotisjulkaisuun 2013:

" Alma eli Amppi on kohta 13-vuotias. Sen kuulo on heikentynyt ja jalat saattavat pettää ponnistusta vaativissa paikoissa, mutta ikäisekseen se on vielä hyvässä kunnossa ja terve. Alma osoittautui jo pentuna riistaintoiseksi ja yhteistyöhaluiseksi koiraksi.  

Muistan hyvin ensimmäisen hakuerämme pellolla. Olin varustautunut juoksemaan koiran mukana hakukuviota opettaen, oppikirjojen ohjeiden mukaisesti. Vapautettuani Alman se otti tuulen haltuunsa ja lähti heti siihen itsenäiseen mutta yhteyttä pitävään hakuun, jota se jatkoi koko metsästysuransa ajan. Minun roolini on ollut päättää kulkusuunta ja kävellä verkkaisesti eteenpäin. Vuoden 2003 Riistakoira-kisan päätuomari Anita Maljanen kuvaa Alman hakua mainiosti Saksanseisojalehden 5/2003 artikkelissa: "Alma esittää kaikkina päivinä unelmahakua. Haku on laajaa, tarkkaa, peittävää, itseohjautuvaa, mutta tarvittaessa pienin avuin ohjausta huomioivaa. Peltosarkojen päissä myös metsiköt tulevat haettua. Tuulen huomioiminen on erinomaista, ei törmäyksiä eikä havaittuja väliinjättöjä. Koiran liikkuminen on yläpäistä ja vaivatonta, se on nautinnollista katsottavaa."  

Alman ominaisuudet ovat parhaimmillaan metsässä ja metsälinnuilla. Harmittavasti Riistakoira-kisa sattui vain kerran havumetsään Alman koeuran aikana, emmekä onnistuneet sillä kerralla. Alma ymmärtää pienimmätkin vinkkini ja kertoo omista havainnoistaan mm. esitiedotuksella, jonka se tekee riistaa lähestyessämme. Tarvittaessa Alma tiedottaa oma-aloitteisesti, jota se on tehnytkin pentuajoista alkaen.  

Saksanseisojan kanssa metsästäminen on yhteistyötä, joka ei voi onnistua parhaalla tavalla, ellei koira ole yhteistyökykyinen ja -haluinen. Alman palveluhalukkuudesta saa käsityksen Heikki Pölläsen osuvasta kirjoituksesta tottelevaisuusmestaruuskisoista Saksanseisojalehden 4/2003 artikkelissa: "Avoimen luokan voittajakoiran karkeakarvaisen saksanseisojanartun Alman ja ohjaajansa Risto Lassilan esitys oli huippuluokkaa. Koiran liikkeet olivat erittäin täsmällisiä, totteleminen salamannopeaa, samalla kuitenkin iloista ja eloisaa. Mm. maahanmenosta voi melkein kuvitella kuuluneen jysähdyksen, kun Alma paiskautui paikalleen, myös pää maahan, mutta koko ajan ohjaajaa valppaasti seuraten ja uutta käskyä odottaen. Huippusuoritus, jollaisia harvoin näkee!"   Almalla on Saksanseisojakerhon myöntämä kultainen käyttöjalostuspalkinto, vaikka jalostuskäyttö oli aluksi vastatuulessa, koska asiantuntijat epäilivät Ampin jalostuskelpoisuutta, eikä se saanut urossuosituksia. Uudenjoen Erä-pentue olisikin jäänyt toteuttamatta ilman uroksen omistaja- kaimani tukea. Jälkikäteen tarkastellen tuon pentueen saavutukset hakevat vertaistaan.   Näyttelyistä Alman paras tulos on ERI ja varasert. Alman koetulokset kertovat sen varmuudesta kaikissa olosuhteissa, pelloilla, metsissä ja tuntureilla. "


takaisin