Riston koirablogi

Ilves

Lauantai 25.2.2017 klo 20:35 - Risto

Uusi lumi toi kaivatun avun ilveksenpyyntiin. Kovasta hangenpinnasta johtuen eläinten liikkeistä ei saatu pitkään aikaan varmaa tietoa, eivätkä koirien tassut kestäneet ajattamista. Kahden metsästysseuran välinen yhteisjahti toi lopulta tulosta ja molemmat kaatoluvat tulivat käytetyiksi.

 IMG_2443_2.jpg

Olimme naapuripassimiehen kanssa onnekkaita ja pääsimme yhteistyössä kaatamaan toisen ilveksen. Kyseinen yksilö oli sopiva verotuksen kohde, koska se oli nälkiintyneen oloinen ja sillä oli toisessa takareidessä ruhje, joka oli mahdollisesti tullut autokolarista. Vamma oli ilmeisesti haitannut liikkumista ja ruoanhankintaa. Tappeluunkin se oli joutunut, koska nenä oli halki.

IMG_2461_2.jpg

blog.jpg

Kuvan koirat eivät liity tapaukseen. Piitun ja Erran käytös ja peräpäät ovat otollisen oloisina mutta juoksuja täytyy vielä odottaa :-)

 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Metsästys

Utsjoella

Torstai 7.4.2016 klo 23:01 - Risto

Pääsiäisen jälkeinen viikko meni mukavasti Utsjoella riekkojen perässä hiihdellen. Aurinko paistoi välillä täydellä terällä ja päivisin hiihtokeli pehmeni raskaalle mallille. Tunturiin nousu paksussa upottavassa lumessa pehmensi miehiä ja koiria mutta ylhäällä oli hyvä liikkua. Martin mielestä kohta 12-vuotiaan Pojunkin piti päästä vielä tunturin päälle muiden mukana. Rämpiminen oli raskasta vanhalle koiralle mutta sinne vaan sitkeästi kivuttiin.

Uudenjoen Erä-Poju

poju_tunturissa.jpg

Lintuja löytyi jonkin verran, mutta olisi niitä enemmänkin voinut olla. Metsästyskauden viimeiselle päivälle varattu kelkkakyyti ihmetytti koiria, kuten myös reessä pehmikkeinä olleet porontaljat, joita Erra, Piitu ja Rase tutkivat perusteellisesti.

erra_kelkan_kyydissa.jpg

 piituerra_ja_sukset.jpg

Utsjoella ollessamme Keski-Pohjanmaan Kennelpiirin palkitsi vuosikokouksessa viime vuonna menestyneitä koiria. Piirinmestaruusmitalin saivat Simo Hietalahti ja Uudenjoen Sänki-Avatar. Valtakunnallisesta menestyksestä (SM 3.) palkittiin Kaisu Seppä ja Uudenjoen Sänki-Sisna.

Valtakunnallisesta menestyksestä (SM 2.) palkittiin Uudenjoen Eri-Erra, joka valittiin myös Keski-Pohjanmaan Kennelpiirin vuoden käyttökoiraksi.

Onnittelut!

Simo laittoi kuvan Erpan saamista hienoista pokaaleista.

erran_pytyt.jpg

 

2 kommenttia . Avainsanat: Onnittelut, Metsästys

Fasaanijahdissa

Sunnuntai 28.2.2016 klo 12:17 - Risto

Eilinen päivä kului mukavasti aurinkoisessa säässä fasaaninmetsästyskauden päätösjahdissa. Ajattelin ottaa pelkästään Piitun mukaani mutta hoksasin ennen lähtöä, että sillä voi olla 4 vko:n ikäiset pennut mahassa. Pentujen tulo varmistuu huomenna ultrassa. Piituhan ei tuhia säästele irti päästyään, joten lumitilanne huomioiden katsoin parhaaksi ottaa myös Erran mukaani. Seuruejahdissa tilanteet eivät välttämättä etene oikeaoppisesti koiran koulutuksen kannalta, eikä tällainen tilanne ole paras mahdollinen koulutuspaikka. Varsinkin nuoret koirat kannattaa pitää tiukasti silmien alla ja tarvittaessa kytkettyinä. Nuorille koirille pelkästään muiden koirien läsnäolo ja passissa oloon sekä laukauksiin totuttaminen ovat hyvää koulutusta.

Mikan koirat Maija ja Rita Uudenjoen Metsän- pentueesta ovat nuoresta iästään huolimatta ehtineet olla jo monessa mukana. Molemmat koirat malttoivat odottaa rauhallisesti omaa vuoroaan, samoin kuin mukana ollut Tankolammen kennelin kasvatti. Muut koirat olivat jo varttuneempia ja rutinoituneita tämänkaltaiseen jahtiin.

Hienon päivän lisäksi Piitu ja Erra saivat riista- ja noutotilanteita. Kiitos Mika kutsusta!

Kuvassa Erra, Piitu, Maija ja Rita. Tottelevaiset koirat näyttävät lähemmäksi kameraa lipsunutta parivaljakkoa pienemmiltä. maijaritaym_istuu.JPG

Piitun tyylinäyte.

Piitun_fasu.JPG

Teppo tiputti Erran riistatyöstä.

Erppa_ja_Teppo.JPG

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Piitu, Erra, Metsästys

Riekoille kyytiä

Keskiviikko 4.11.2015 klo 22:44 - Risto

Kotiuduin tänään metsästysreissulta Enontekiöltä. Riekot löytyivät korkeimpien kumpareiden huipuilta, jonne linnut jostakin syystä olivat kertyneet. Jängät olivat onneksi jo jäässä mutta hieman silti piti puntarioda mistä kohtaa uskalsi lähteä ylittämään märimmät paikat.

luminen_maisema.JPG

Päivittäiset kävelymatkat olivat parinkymmenen kilometrin luokkaa ja lisäksi pitkä ajomatka verotti voimia. Katkaisin paluumatkan yöpymällä Sirpan ja Sepon luona Pyhätunturilla. Seppo täyttää harrastuksenaan eläimiä, joissa riittikin taas ihasteltavaa. Kuvassa vasemmalta Uudenjoen koiria, Parta-Patu, Eri-Argon (Arska), Eri-Erra ja Parta-Piitu.

Hirviposeeraus.JPG

Koirien kanssa tulee usein yllätyksiä mutta joskus yllätykset voivat olla positiivisia:-) Pelkäsin ennakolta nuorten koirieni antavan valkoisille riekoille kyytiä lumettomassa maassa. Molemmat koirat villiintyivät hieman ensimmäisissä lintukosketuksissa mutta hyvin nopeasti koirista kouliutui varmoja linnunottajia, ilman että minun tarvitsi puttua asiaan millään tavalla. Muutaman linnun porukoiden ja yksittäisten riekkojen riistatyöt onnistuivat hyvin ja virheitä tuli harvemmin. Isommat tokat olivat arkoja, eikä seisovan koiran lähelle yleensä päässyt ilman että linnut karkoittuivat. Yhden linnun siivittäessä oli koko tokka heti ilmassa. Lauantaihin saakka maa oli luminen ja tilanne näytti tältä.

luminen.JPG

Sunnuntaita vasten yöllä satoi vettä ja sen jälkeen tilanne muuttui tällaiseksi.

Lumeton.JPG

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Metsästys

Ruotsin reissu

Perjantai 4.9.2015 klo 20:47 - Risto

Ruotsin varhainen metsälinnunpyynnin aloitusajankohta houkutteli taas matkalle ja perinteiseksi muodostunut reissu on jo takana. Lähtömme viivästyi hieman kaverin koiran sairastelun takia. Koiran vatsassa todettu vierasesine tuli onneksi ulos luonnollista reittiä, eikä leikkausta tarvittu. Röntgenkuvassa näkynyt rengas osoittautui grillatun maissin tähkäksi, jonka Erä-Poju oli jostakin napannut suuhunsa. Tähkäongelma näyttää olevan yleinen.

Metsästimme metsämaastossa, jossa lintukanta oli vaatimattomampi kuin tuntureissa kuulostaisi olevan kaverien kertoman perusteella. Koirat saivat kokemuksia ja erityisesti kuntoa, vaikka lämmin sää rajoitti liikkumista aluksi. Onneksi juomavesipaikkoja oli sopivasti tarjolla. Aina sitä saa ihmetellä miten nopeasti nuoret koirat kuntoutuvat, kun pääsevät juoksemaan vapaina viettiensä vieminä.

Pidin yhtä koiraa kerrallaan haussa, toisen koiran huiliessa hihnassa ja odottaessa hakuvuoroaan. Näin voi liikkua sen mitä itse jaksaa, eikä koirien takia tarvitse pitää ylimääräisiä taukoja.

Ruotsiin kantautui mukavia uutisia! Kasvattajasta tuntuu aina mukavalta, kun kasvatit menestyvät tai ovat omistajilleen mieluisia ja tärkeitä. Ensikertalainen Virpi ja Uudenjoen Metsän-Tähti (”Dora”) olivat saaneet täydet pisteet NUO-luokan vesikokeessa Haapajärvellä. Samoin Juha ja Uudenjoen Parta-Pate AVO-luokassa samassa kokeessa. Nyt en voi pelkästään moittia - Onneksi olkoon molemmille!

Tauoilla pitää osata rauhoittua ja levätä, oltiinpa maastossa tai majoituksessa, muuten ei  jaksa.

Sohva.jpg

Tauko.jpg

1 kommentti . Avainsanat: Metsästys, Onnittelut