Riston koirablogi

Tottelevaisuuden ohjelma

Share |

Sunnuntai 1.4.2018 klo 10.21


Lainattua tekstiä koiran hallinnasta ja sen opettamisesta.
"
Tottelevaisuuden ohjelma

Saksanseisojan koulutuksen päämääränä on luonnollisesti metsästyskelpoisuus. Kysytään, onko sen osattava mitään, ennen kuin se voidaan viedä metsään, ja jos osattava on, mitä?
Sen on osattava paljonkin, sen on osattava siekailematta totella! Tottelevaisuuden vaatimukset ilmenevät lyhyessä muodossa Saksanseisoja-Kerhon tottelevaisuuskokeiden säännöissä. Niissä sanotaan:

1.Koiran on kuljettava sekä kytkettynä että vapaana ohjaajan sivulla.
2.Koiran on istuuduttava ohjaajan käskystä.
3.Koiran on sekä ohjaajan läheisyydessä että etäällä hänestä mentävä maahan komennolla, pillin vihellyksellä ja käsimerkillä.
4. Koiran on ohjaajan käskystä jäätävä makaamaan paikalle, jonka ohjaaja osoittaa, ja pysyttävä siinä, vaikkapa ohjaaja joksikin aikaa poistuisi sen näkyvistäkin.
5. Koiran on sekä vapaana ollessaan että paikalleen jätettynä tultava ohjaajan luokse sekä komennolla että pilliä käyttäen.
6. Koiran on noudettava ohjaajalleen hänen heittämänsä esine ja luovutettava se hänelle.
7. Koiran on noudettava esine, jonka ohjaaja on käynyt kätkemässä, ja tuotava ja luovutettava se hänelle.

Varsinaisen metsästyksen kannalta eivät aivan kaikki näistä ”tempuista” sinänsä ole välttämättömiä. Mutta koiraa, joka osaa vähemmänkin tärkeät taidot, on metsästäjän helpompi käsitellä niin kotona, kadulla ja tiellä kuin pellolla ja metsässä. Sitä paitsi ne tarjoavat meille lisäkeinoja koiran hallintaan: sen osoittamiseen, että mies määrää ja koira tottelee siekailematta. Ellei niin ole laita, on metsästyskoulutusta aivan turha aloittaakaan-ei siitä kuitenkaan mitään tule.

Eritoten on tässäkin syytä korostaa maahanmenon ja paikallaan pysymisen tärkeyttä. Kiinnitä niiden opettamiseen aivan arvaamatonta huomiota.
Tottelevaisuuskokeitten vaatimukset saattavat tuntua Sinusta vaativilta, varsinkin jos olet aloitteleva seisojan omistaja. Ennen pitkää tulet kuitenkin huomaamaan, että tottelevaisuuden opettaminen koirallesi on sittenkin varsin yksinkertaista ja helppoa. Muista kuitenkin heti koulutusta aloittaessasi, että onnistumisen perusedellytyksinä ovat järjestelmällisyys, tinkimättömyys ja koulutuksen sitkeä jatkuvuus. Ilman näiden vaatimusten ehdotonta noudattamista ei tulosta synny.

Avainsanat: Koulutus