Riston koirablogi

Suuria suunnitelmia

Share |

Sunnuntai 8.11.2015 klo 23:54 - Risto


Kanakoiran koulutus voittajaluokan tasolle vie paljon aikaa. Pentuvaiheesta ja peruskoulutuksesta selviää vielä kohtuullisen vähällä ajankäytöllä. Koiran kehittyessä toiminta siirtyy entistä enemmän maastoon ja elävän riistan pariin. Johdonmukaisesti etenevä koulutus mahdollistaa harkitsevaisen metsästyksen aloittamisen jo koiran ensimmäisenä syksynä. (Ikä ei tosin ole oikea mittari metsästyskelpoisuuden, eikä kypsyyden arviointiin.) Metsästyksestä muodostuu vähitellen koiran tärkein koulutusmuoto. Riistakosketukset kehittävät nuorta koiraa ja osoittavat kouluttajalle koiran hyvät puolet sekä kehitystä kaipaavat ominaisuudet, joita ohjaaja voi omilla toimillaan tukea. Koira ei voi opetella riistankäsittelyä, eikä riistatöitä, ilman riistaa.

Riistakosketusten etsiminen Piitulle ja Erralle on vienyt luvattoman paljon aikaa. Tämä johtuu huonoista lintuvuosista sekä siitä, että samanaikaisesti opetettavana on kaksi hurvatonta koiraa. Aikaisemmin minulla on ollut pentujen rinnalla myös kokeneempia koiria, joilla on voinut hakea riistaa. Nyt etsintä on jäänyt noviisien harteille. Olen useina vuosina istuttanut keväisin muutamia munivia fasaanikanoja maastoon. Kahtena viime syksynä sekä fasaanien, että metsäkanalintujen pesinnät ovat epäonnistuneet. Tästä johtuen riistakosketusten välissä on joutunut kävelemään pitkiä matkoja. Metsästys on mukavaa mutta joskus tuntuu, että tyhjää saa pyytämättäkin.

Olen vakavasti harkinnut fasaanien ja kyyhkysten tarhaamisen aloittamista. Tarhalinnut helpottaisivat omien koirien koulutusta ja kasvattikoirien omistajille voisi tarjota samaa mahdollisuutta. Laakson talon ympäristöön voisi helposti kehittää verrattomat puitteet kanakoirien kouluttamiselle.

Avainsanat: Koulutus