Riston koirablogi

Uutta verta, Yessy&Vico

Share |

Perjantai 19.1.2018


Saksalaiset urokset ovat vahvistaneet kotimaisia saksanseisojalinjoja kautta aikojen. Monen menestyneen sakanseisojan takaa löytyy alkuperämaan sukujuuret, näin on myös Uudenjoen kennelissä. Esimerkiksi Uudenjoen Sänki-Avattaren (Riistakoira 2017) isä on Saksasta tuotu koira ja samoin Sänki-pentueen emän Uudenjoen Erä-Vimman isä oli saksantuonti.

Saksalaisesta koirasta haaveileva saattaa nähdä hännän typistyksen ongelmallisena, koska lyhythäntäisellä koiralla ei ole asiaa Suomen näyttelyihin tai kokeisiin. Nyt on varattavissa pitkähäntäisiä saksansukuisia pentuja mielenkiintoisella sukutaululla!

Yessy II vom Spanger-Forst ja Vico v.d. Dachswiese ovat kokeissa palkittuja hyväluonteisia koiria, joiden rakenteet ja karvoitukset on arvioitu erittäin hyviksi Saksassa rakennekatselmuksessa. Molemmilla on rungonmyötäinen ja peittävä karvoitus. Koirat tulevat erittäin menestyneistä kenneleistä, jotka tunnetaan kotimaassaan ja sen ulkopuolella. Vain kahden kennelin kasvatit ovat voittaneet arvostetun Hegewald-kisan kolme kertaa. Nämä kennelit ovat Spanger-Forst ja Dachswiese!! Lisätietoa tästä.

Molemmat koirat rekisteröidään Suomen Kennelliittoon, kuten myös pennut. Yessy ja Vico ovat Saksan rekisterissä, joten niiden tietoja ei löydy vielä Koiranetistä.

Pentueen onnistuminen on aina eräänlaista geenilottoa mutta taustojensa perusteella pentujen voi hyvällä syyllä olettaa soveltuvan metsästykseen, kokeisiin tai näyttelyihin.

Kuvissa Jessi ja Vico mutta kumpi on kumpi?

aakumpi_on_kumpi_p.jpg

aaEt_saa_tulla_rajan_taa_p.jpg

 

Yessy II vom Spanger-Forst

aaafasu_p.jpg

Mielestäni perimä vaikuttaa voimakkaasti siihen minkälaisen pennusta saa muokattua. Esimerkiksi riista- ja hakuintoa voi hillitä ja rajoittaa mutta keinot niiden lisäämiseksi ovat hyvin rajalliset. Pentua etsiessäni kiinnitin huomiota myös narttulinjaan ”mutter line”, jonka varaan osa perimästä rakentuu. Linja selviää koiran sukutaulusta tarkastelemalla emää, emänemää ja niin edelleen. Uudenjoen koirilla on pitkä suomalainen narttulinja, josta olen kirjoittanut useita blogikirjoituksia.

Jessin sukutaulussa on emän puolella pitkä rivi Spanger-Forstin narttuja ja vastaavasti isän puolella pitkä Böckenhagenin kennelin narttulinja. Perinteikkään Spanger- Forstin kennelin jalostusnarttuina ovat tällä hetkellä Jessin äiti Lava II, sen sisaret ja näiden äiti Grandel II.

jessi2_001.jpg

Kolmen tuomarin tarkka syyni Saksassa rakennekatselmuksessa

aaTarkka_syyni_p.jpg

Minun silmääni Jessi on nätti koira. Aluksi pelkäsin, ettei sen hakuinto ole sitä, mihin olin tottunut. Tämä harmitti ja tuntui yllättävältä, koska Jessin vanhemmat ovat huipputuloksin menestyneitä koiria ja yleinen käsitys Spanger- Forstin koirista antoi odottaa aivan muuta. Onneksi hakuun on tullut oikeanlaista ilmettä ja paloa riistakosketusten myötä. Jessin seisontataipumus on vahvistunut pentuajoista ja mielestäni se osaa paikantaa ja käsitellä linnut taitavasti. Jälkityö on sille mieluisaa ja jäljen seuraaminen onnistuu itsenäiseltä koiralta pidempiäkin matkoja.

Jessi oli helppo matkakaveri saksanmaalla matkustaessani, oltiinpa sitten autossa, laivassa, koiratapahtumissa tai ihmisvilinässä. Se tervehtii vieraat ihmiset ja koirat reippaasti hännäntöpö heiluen. Syksyn se kulki mukanani hirvimetsällä autossa odottaen, jos sattuisin sitä tarvitsemaan. Passissa ollessani ei tarvinnut pelätä hirvien kuulevan koiranulinaa autosta. Samoin passipyynnissä Jessi malttaa odottaa rauhassa ja hiljaisena. Pidän Jessiä hyväluonteisena, riistaintoisena ja itsenäisenä koirana.

Saksassa kaupunkikierroksella Jukka, Hermann, Yessy II ja Walli II vom Spanger-Forst

aakaljalla_p.jpg

Kuvan ulkopuolella tepastelevat pulut kiinnostivat koiria

 aaJukka_ja_Jessi_Hermann_ja_Walli_p.jpg

Vico v.d. Dachswiese

Vivopaa_p.jpg

Kaverillani Jarnolla on kaksi nuorta urosta Dachswiesen kennelistä. Juki (Bosco) ja Esko ovat aivan mainioita tyyppejä molemmat. Niiden innoittamana aloin etsimään saman kennelin urosta Jessin puolisoksi. Muistin Vicon muutaman vuoden takaa, jolloin se tuli Suomeen parin vuoden ikäisenä. Teerenpelin kennel käytti Vicoa tuolloin jalostukseen. Tuomolle oli jäänyt uroksesta hyvin myönteinen käsitys. Sain itse saman käsityksen tutustuttuani Vicoon, joka asui meillä yli kaksi viikkoa. Tuossa ajassa ehti touhuta ja tutustua koiraan paljon paremmin, kuin tavanomaisella astutusreissulla. Vicon sukutaulussa on linjausta Dachswiesen narttulinjan alkupään koiriin.

vicoo2_001.jpg

Ulkomuodoltaan Vico ja Jessi ovat hyvin samanoloista saksalaista koiratyyppiä. Vico on noin 64 cm korkea, eli ei liian suuri. Koiran luonteesta kertoo hyvin paljon omistajan suhtautuminen kysymykseen, voisinko ottaa koiran mukaani, jos astutus ei näyttäisi heti onnistuvan. Vastaus oli, että ilman muuta, Vico kyllä pärjää! Omistaja kertoi, että Vico on tottunut matkustamaan ja asumaan vieraissa paikoissa. Pärjäsimme Vicon kanssa erittäin hyvin. Se otti minut heti kaverikseen ja uskoi käskyjäni kohtuullisesti, vaikka olimme juuri tutustuneet. Se jäi annetulle paikalle tyytyväisenä ja odotti rauhassa ja hiljaa, milloin tulen sitä hakemaan. Tärppipäivien aikana pidin koiran varmuuden vuoksi mukanani autossa, ettei sen päähän pälkähtäisi mitään päätöntä. Metsästyskäytössä Vico on omistajansa mukaan ollut maalinnun pyynnissä metsämaastossa ja noutavana koirana sorsa- ja hanhimetsällä.

Lisätietoja uroksesta voi kysellä koiran omistajalta, Jyrki Mäki p.050 041 2036.

Kasvattajan tuki

Koulutusneuvoja ja maastokoulutusta uskallan luvata kysyntää vastaavasti. Pentupäiviä pidetään perinteistesti ja kertoilen mielelläni, miten olen toiminut koirieni kanssa aikaisemmin. Neuvoja tulee pyynnöstä ja ilman :-)

Pennunottajat

Uudenjoen Kennel kasvattaa koiria metsästyskäyttöön. Kotisivuilla mainitaan kennelin jalostustavoitteeksi rotumääritelmän mukainen riistaintoinen ja monipuolinen metsästyskoira, joka haluaa työskennellä ahkerasti koko reissun ajan ja joka viihtyy kotioloissa rauhallisesti.

Pennunottajan pitää olla sitoutunut koiransa kouluttamiseen. Kaikenlainen koiraharrastustoiminta on hyväksi ja näyttelyistä kiinnostuneille saattaa olla menestystä luvissa.

Uskon Jessin ja Vicon pennuissa riittävän kapasiteettia muuhunkin kuin maalinnun pyyntiin. Jessin saksalaisessa kotikennelissä koiria käytetään apuna mm. villisikojen metsästyksessä. Ihannekodissa koira pääseekin mukaan monenlaiseen metsästykseen.

Ota rohkeasti yhteyttä, jos yhdistelmä kiinnostaa!

Risto Lassila p. 0400300513

Avainsanat: Jessi, Jalostus, Yessy&Vico