Riston koirablogi

Lisää hyviä lintukoiria

Share |

Tiistai 1.1.2019 klo 15:57 - Risto


Vuosi vaihtui elinvoimaisissa merkeissä, kun Taavi-Tuulin Amadeus astui Uudenjoen Parta-Piitun tänään 1.1.2019. Pentujen odotetaan syntyvän maaliskuun alkupäivinä.

Astutusreissu Merjan ja Jarin luokse Turkuun viime torstaina oli auttamattomasti liian aikaisessa. Perjantaiaamuna otettu progesteroniarvo ei käynyt yksiin Piitun käyttäytymisen kanssa. Lyhyen neuvonpidon jälkeen päätimme, että Amadeus eli tuttavallisemmin Demo, lähtee Haapajärvelle kosiomatkalle. Kova yritys tuotti tänä aamuna tulosta ja koirat olivat hyvän aikaa kiinni toisissaan.

Demosta voin lyhyellä kokemuksella sanoa, että se oli mainio automatkakaveri ja on sopeutunut huomaamattomaan elämään meillä kodinhoitohuoneessa. Se on itsevarma, hyväluonteinen ja miellyttävä koira, joten ei ole ihme, että se on kotiväen mieleinen. Demolla ei ole meillä mitään hätää, mutta Turussa tuntuu olevan jo kova ikävä. Kirjoitan yhdistelmän koirista ja uroksen valintaperusteista myöhemmin tarkemmin.

Ajatusten selkiydyttyä Piitun toisessa pentueessa on tarkoitus palata oman pitkän narttulinjan suuntaa. Piitun ja Demon yhdistelmässä tavoitellaan kotikonstein koulutettavia innokkaita ja yhteistyöhaluisia koiria, joiden käyttöominaisuudet soveltuvat pienriistan metsästykseen sekä maalla että vedessä. Raakaa petoeläinkovuutta löytyy molemmasta vanhemmasta. Omistajien kertomusten ja koekertomusten perusteella voi päätellä Demon olevan taitava koira. Pennunotosta kiinnostuneiden ei tarvitse olla luulopuheiden varassa, koirien taustat ja terveystulokset ovat kaikkien saavutettavissa useiden sukupolvien ajalta. Kannattaa soittaa ja kysellä lisää, jos tavoitteiden mukainen koiranpentu kiinnostaa.

Mielestäni yhdistelmässä toteutuu mainiosti Uudenjoen kennelin kotisivuilla mainittu jalostustavoite: ”Kennelin ensisijaisena jalostustavoitteena on rotumääritelmän mukainen riistaintoinen ja monipuolinen metsästyskoira, joka haluaa työskennellä ahkerasti koko reissun ajan ja viihtyy kotioloissa rauhallisesti. Jalostusyksilöiden valinnassa terveys-, luonne- ja ulkomuoto-ominaisuuksilla on ratkaiseva merkitys.”

Vaikka ulkomuoto-ominaisuudet mainitaan tavoitteista viimeisimpänä, myös niillä on merkitystä. Yhdistelmän molemmat koirat ovat hyväkarvaisia Suomen Muotovalioita.

Kuvassa Taavi-Tuulin Amadeus ja Uudenjoen Parta-Piitu tauolla koiratalossa.

Demo_ja_Piitu_2.jpg

Avainsanat: Piitu, Jalostus


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini