Riston koirablogi

Näyttelykuulumisia

Sunnuntai 16.8.2015 klo 19.41 - Risto

Kasvateista ainakin Uudenjoen Parta-Patu ja Uudenjoen Eri-Elvis ovat käyneet hiljattain näyttelyissä. Patu sai ERI:n ja Elvis EH:n. Komeita poikia ovat molemmat, onnittelut!

 

Saimme Juhan kanssa Suonenjoen koiranäyttelyiden jälkeen opastusta koiran valokuvaamisessa. Kuvaamistamme seurannut henkilö totesi tilanteen toivottomuuden ja tuli lopulta itse avustamaan koiran esittämisessä ja valokuvan ottamisessa. Kiitos neuvoista!

Oppi kuvaajalle: Älä yritä kuvata seisaaltaan, ota kuva samalta tasolta missä koira on, siis polviltaan. Koiran esittäminen valokuvaa varten on kuin esittäisi koiraa näyttelytuomarille. Taitava henkilö osaa ja pystyy asettamaan koiran edustavaan asentoon, aivan sama katsooko koiraa kameran takaa vai tuomarin silmin. Taitamattomampi handleri toivoo koiran hakeutuvan itsenäisesti hyvään asentoon arvosteltaessa, tai pysyvän edes paikallaan, tai edes melkein paikallaan... Lisäksi, jos näyttäjältä puuttuu silmä sille, milloin koira näyttää hyvältä, ei lopputuloksesta muodostu paras mahdollinen.


Avainsanat: Näyttelyt, Onnittelut

Näyttelyissä

Sunnuntai 16.8.2015 klo 9.46

Sain houkuteltua Juhan ja Uudenjoen Parta-Paten viimeinkin näyttelyihin.

Eilinen koiranäyttely Suonenjoella oli viimeisiä, joihin tänä syksynä voisi ehtiä, eikä Patekaan vielä tässä vaiheessa metsästyskautta vaikuttanut liian laihalta näyttelyitä ajatellen. Pate käyttäytyi ensimmäisissä näyttelyissään rauhallisesti ja edukseen. Tuloksena heti huimasti SERT ja ROP! Onneksi olkoon! Olimme Erran kanssa mukana tukihenkilöinä. Erra sai EH:n.

Juha_ja_Pate_Suonenjoki.JPG

Pate loukkaantui vakavasti autokolarissa puolen vuoden ikäisenä. Hengenlähtö oli lähellä mutta niin vaan koira kuntoutui täydellisesti ja nykyisin se saa nauttia metsästyksestä mielin määrin. Kolarin seurauksena häntä jouduttiin amputoimaan ja toiseen kylkeen jäi karvaton alue.  

Nayttelyissa.JPG

Avainsanat: Näyttelyt, Onnittelut

Jälki

Tiistai 19.5.2015 klo 20.46 - Risto

Sain tänään uutta vahvistusta sille olettamukselle, että en vielä ole koiranäyttelyiden paras asiantuntija, kuten edellisessä blogikirjoituksessa itsekin epäilin :-)

Kasvattajakaveri tiedusteli saiko Erra näyttelyissä erinomaisen vai erittäin hyvän kuten kirjoitin. Oikaisuna edelliseen kirjoitukseeni, Erra sai erinomaisen ja varasertin. Hyvä Erppa!

Kävin sunnuntai-iltana pikaisesti harjoittelemassa jälkityötä ensimmäisen kerran nykyiselle koirakalustolle. Pikaisuus johtui lähinnä jääkiekon MM-loppuottelusta, joka oli juuri alkamassa. Vedin molemmille koirille kaksi noin 100 metrin jälkeä.

Aikaisemmat koirani Alma, Vimma ja Ome ovat suorittaneet jälkityön yleensä hyväksytysti mutta kaikilla on ollut liikaa vauhtia. Ne ovat tukeutuneet lähinnä ilmavainuunsa, jota hyödyntäen jälkieläin on löytynyt kyllä yleensä nopeasti, mutta ei aina aivan tyylipuhtaasti täysillä pisteillä. Kovassa vauhdissa pienikin haksahdus voi aiheuttaa turhan pitkän harhailun ennen kuin haju taas löytyy.

Aikaisemmin opettaessani olen laskenut koirat vapaasti jäljelle mutta nyt vein Erran ja Piitun valjaissa koko jäljen linnulle asti. Erra meni rauhallisemmin ja tarkasti jälkeä hyödyntäen. Piitun touhu näytti tutummalta ja vauhtia oli välillä enemmän kuin järkeä.

Palataan asiaan.

Avainsanat: Jälki, Koulutus, Näyttelyt

Piitulle kolmas Serti

Lauantai 16.5.2015 klo 21.46 - Risto

Lupasin kirjoitaa kun on kirjoitusintoa ja sopiva aihe mielessä. Viime aikoina ei oikein ole ollut kumpaakaan. En työmatkojen ja muiden kiireiden takia ole ehtinyt puuhaamaan koirieni kanssa isommasti mutta nyt on pakko kirjoittaa Piitun ja Erran näyttelymenestyksestä, vaikka omakehuksihan tämä taas menee.

Näyttelypuoli ei oikein ole ollut minun juttuni. En vieläkään ole alan paras asiantuntija tai mukavuusalueellani näyttelyissä, mutta oikeansuuntaista kehitystä huomaan tapahtuneen. Kävin viime keväänä kaksi kertaa Nivalan Eränkävijöiden järjestämissä näyttelytreeneissä, joissa kokenut Arvo Kumpumäki opetti perusasioita ymmärrettävällä tavalla. Aivan sama kouluttaako koiraansa näyttelyitä vai kokeita (metsästystä) varten, pitää ymmärtää mihin pyritään ja mitä hyvä suoritus tarkoittaa, ennen kuin osaa ottaa askeleita oikeaan suuntaan.

Alla pitkästyneitä näyttelykävijöitä.

 lesti_16.5.2015.jpg

 

Olemme Piitun ja Erran kanssa osallistuneet näyttelyihin neljä kertaa vajaan vuoden aikana. Tuloksena Piitulle 3x Sert ja 3 x Rop eli muotovalion arvon näyttelyvaatimukset ovat kasassa! Tänään Lestijärvellä Piitu sai kolmannen Sertin ja sijoittui 7/8-ryhmien ryhmäkehässä kolmanneksi.

Tuomari Raimo Louhio arvioi Piitun tänään seuraavasti:  ”Runsaat 2v. narttu, joka on erinomaista tyyppiä. Virheetön hyvä nartun pää. Erinom. kaula, selkä & häntä, samoin runko. Mainiot raajat ja liikkeet. Erinom. karva.”

Erra täydensi hienoa näyttelymenestystä saavuttaen laatuarvostelussa erittäin hyvän ja SA:n. (Korjaus: Erra sai erinomaisen ja varasertin. Hyvä Erppa!)

Louhio arvioi Erran seuraavasti: ”Runsaat 2v narttu, joka on erinomaista tyyppiä. Oikealinjainen hyvä nartun pää. Hyvä kaula, selkä & häntä. Kevyehkö rintakehä. Olkavarsi voisi olla voimakkaammin kulmautunut, muuten mainiot raajat. Liikkuu hyvin. Peitinkarva saisi olla kovempaa ja karkeampaa.”

Kuvassa palkitut ja palkinnot.

lestijarvi_16.5.2015.jpg

Jatkossa keskitymme Piitun ja Erran kanssa näyttelyiden sijasta vesi- ja jälkitreeneihin. Palataan tähän tai muihin koulutusasioihin lähiaikoina.

Huomasin ”Etsi”-blogikirjoituksen korvautuneen toisella tarinalla. Pitääpä mainita asiasta kotisivukoneelle, jolla epäilen olevan osuutta asiassa.

Avainsanat: Näyttelyt, Piitu, Erra, Onnittelut