Riston koirablogi

Voittajaluokkaan

Sunnuntai 30.10.2016 klo 20.59 - Risto

Koerintamalta kuului mukavia uutisia, kun kaksi kasvattia nousi voittajaluokkaan.


Uudenjoen Eri-Essi (Ressi) sai AVO1-palkinnon Kaisun ohjaamana. Onnea Kaisulle ja koiran omistajalle Samille!

Ressi tököttää!

Ressi_tokottaa.jpeg


Uudenjoen Eri-Ella sai AVO1-palkinnon tunturikokeesta Ruotsissa. Onnea Saila!

Ella_istuu_tunturissa.jpg


Molempien koirien ja naisten otteita seuranneena luulen tulosta tulevan jatkossakin!

Avainsanat: Eri-pentue, Onnittelut

Onnittelut ja sairaskertomus

Keskiviikko 13.4.2016 klo 21.42 - Risto

Onnittelut äskettäin 3-vuotta täyttäneille Eri-pentueen koirille omistajineen!

Erppa onnittelee Utsjoella otetun kuvan välityksellä.

erppajariekko.jpg

Erralla oli Utsjoen reissun jälkeen ensimmäisen kerran elämässään vatsa sekaisin oikein kunnolla. Ennen kotimatkalle lähtöä oli havittavissa löysää ulostetta mutta ei sen kummempaa, ja ruokakin vielä maittoi. Kotimatkalla piti pysähdellä yhtenään. Tarpeet tulivat ulos vetisinä ja paineen kanssa. Loppumatkasta tuli oksennus. Kotona ruoka ei maistunut muutamaan päivään mutta vettä Erra onneksi joi jonkin verran, vaikka sekin tuli välillä ulos myös oksentamalla. Öisin herättiin vähän väliä ulkoilemaan ja ulosteelle. Lääkkeitä, kuten maitohappobakteereita, oli huono antaa kun oikein mikään ei kelvannut. Keitin riisiä ja annoin pelkästään keitinvettä ruoaksi muutaman päivän ajan. Canikuria sai lisäksi. Kuudentena sairauspäivänä tuli ruokahalua ja keitetty riisi alkoi pysymään sisällä. Helpotus oli suuri. Ihminen voi nauttia yllättävän paljon koiranpaskasta, nähdessään ensimmäisen kiinteän ulosteen huonosti nukuttujen öiden jälkeen. Parhaista kaveraista saa paljon iloa, mutta joskus saa myös suuren huolen.

Avainsanat: Eri-pentue, Onnittelut

Kuvia ja tunnelmia Riistakoirasta

Keskiviikko 6.1.2016 klo 17.55 - Risto

Uusin Saksanseisojalehti palautti mieleeni Nivalan Riistakoirakisan tunnelmat viime syksyltä. Kirjoitin kisasta lokakuussa Blogiin otsikoilla: Riistakoria 1.pv, Riistakoira 2. pv ja Koekertomus. Nyt kun pakkanen paukkuu kolmenkympin hujakoilla ajattelin vielä kirjoittaa kisatunnelmista lämpimikseni.

Lähdin SM-kisan finaaliin toiveikkaana ja itsevarmana. Luottamukseni Erppaan oli vahva, vaikka se on vieläkin nuori ja kokematon. Erra on ollut taitava linnunkäsittelijä, jolle törmäykset ja tyhjät seisonnat ovat olleet harvinaisia. Riistakoirakisa ratkaistaan yleensä kisan hengen ja nimen mukaisesti riistalla ja olin vakuuttunut, että riistatöitä arvioitaessa olisimme vaikeita vastustajia.

Ensimmäiselle kisapäivälle luvattiin kovaa myrskytuulta. Kisan päätuomari totesi hyvin kuvaavasti meille osallistujille ensimmäisenä päivänä ennen maastoon siirtymistä, että ”toivottavasti sieltä edes joku selviää hengissä”. Erralla oli ensimmäisenä päivänä kaksi riistatyötä pudotuksineen mutta myrskytuulessa riistatyöt eivät yllättäen olleetkaan sellaisia mihin olin tottunut. Minulla oli vaikeuksia lukea Erran seisontaa, koska se ei saanut lintuja tarkalleen ”piikkiinsä” ja häntä oli rauhaton. Nuorella koiralla on paljon opittavaa. Vasta kokemuksen kautta koira voi oppia esimerkiksi miten puuskittainen tuuli vaikuttaa hajumaailmaan tai riistan käyttäytymiseen. Mielestäni rutinoitunut ja hyvänenäinen koira erottuu muista nimenomaan vaikeissa olosuhteissa. Puuskittainen kova tuuli aiheutti Erpalle paikallistamisvaikeuksia mutta olimme onnekkaita ja selvisimme jatkoon. Useille kilpakumppaneille kävi huonommin ja vain viisi koiraa selvitti tiensä Riistakoirakisan finaaliin.

Finaalissa jokainen koirakko sai kaksi puolen tunnin hakuerää, joiden aikana heidän piti esittää päätuomarille osaamisensa. Kaikki koirat eivät tavanneet riistaa ensimmäisten eriensä hakualueilta. Riistakoirakisan 4. sijalle sijoittuneen Koppelomaan Iinan omistaja Olli Leskinen taisi tulkita kohtalotoverinsa ajatukset kutakuinkin oikein napatessaan kuvan välittömästi Erran lintuvapaan hakuerän jälkeen. Rensselit jalkojen juuressa ja katse kaukaisuudessa, jopa siinä taas harmitellaan!

 ekaerab.jpg

Toiseen erään vaihdoimme maastoa ja Erra käytti saamansa mahdollisuuden hyväkseen tekaisemalla näyttävän riistatyön. Uudelta hakualueelta olisi löytynyt lintuja enemmänkin mutta Erppa päätti toisin. Seurasin katseellani Erran työskentelyä ja ehdin hetken miettiä mitä ihmettä jästipää touhuaa, kun se lähti ajamaan takaa jotakakin tapailtuaan ensin seisontaa kanavan varressa. Ajo päättyi kovaan rähäkkään kanavassa. Loppuottelussa Erppa voitti kissan mutta ei kisaa, koska hakuaika kului umpeen, eikä riistatöitä saatu enempää. Voittajakaksikko Miska ja Martti napsivat tasoittavalla hakuvuorolla lisää lintuja ja ylivoimainen parivaljakko kiri etumatkaansa muihin entisestään. Jäimme Erpan kanssa kirjaimellisesti nuolemaan haavojamme mutta ne ovat jo arpeutuneet ja jälkikäteen voi todeta kisan menneen hienosti Uudenjoen kennelin kasvateilla.

Vuoron odottelua.

Olli_ja_Miska.jpg

Avainsanat: Erra, Eri-pentue

A/A-kerho

Perjantai 9.10.2015 klo 22.29 - Risto

Eri-pentueen kuuden koiran lonkat on kuvattu ja hyviksi todettu. Kaikkien lonkat olivat A/A.  Yksi koira on vielä kuvaamatta.

Lonkkien laatu on yksi kriteeri, joka on huomioitava urosvalinnoissa. Uroksia on mietitty kovasti viimepäivinä.

Avainsanat: Erra, Eri-pentue

Eri-Ella

Sunnuntai 13.9.2015 klo 21.52 - Risto

Saila soitti kuulumisia Ruotsista. Uudenjoen Eri-Ella on hyvässä vireessä, lintuja löytyy metsällä ja kokeissa. Vakuuttavasti AVO2 metsästä muutama päivä sitten ja AVO1 tunturista tänään.

Hurjasti onnea Saila ja Ella!

Avainsanat: Onnittelut, Eri-pentue

Kasvattajapalkinto

Maanantai 27.4.2015 klo 22.22 - Risto

Osallistuin Saksanseisojakerhon vuosikokoukseen viime lauantaina Jyväskylässä. Vuosikokouksessa palkittiin perinteiseen tapaan edellisen vuoden menestyneimpiä kasvattajia ja koiria. Kokouksen jälkeen tuntui siltä, että jos haluaisin lopettaa koirankasvattajan hommat huipulla niin nyt olisi siihen sopiva aika.

Uudenjoen Eri-pentue sai karkeakarvaisten saksanseisojien kasvattajataulun, josta kerroin blogissa jo aiemmin pentueen syntymäpäiväonnittelujen yhteydessä. Eri-pentueen koirat ovat osoittautuneet riistaintoisiksi ja varhaiskypsiksi, josta koetuloksetkin osaltaan kertovat. Pentue menestyi upeasti Junkkarissa. Viidestä osallistuneesta koirasta neljä saavutti NUO 1-palkinnon ja lunasti paikkansa loppukilpailussa. Koska vielä kaksi pentua täydensi pistesaldoa Junkkarin jälkeen, sain pokata kasvattajataulun lauantaina kokouksessa. Kävimme taulusta tiukan kilpailun Brunotytön Kennelin E-pentueen kanssa, päätyen lopulta tismalleen samoihin pisteisiin. Taulun paikka ratkesi iän perusteella nuoremman Eri-pentueen eduksi. Onnittelut vielä kerran Brunontytön Kennelin kasvattajalle upeasta pentueesta. E-pentue on jatkanut menestyksekkäästi myös avoimessa luokassa, samoin kuin Eri-Erra, joka saavutti AVO 1-palkinnon ja nousi voittajaluokkaan.

Kiitän kasvattien omistajia ja Kaisua, kenelle Eri-pentueen emä Uudenjoen Sänki-Sisna siirtyi pennutuksen jälkeen sijoitussopimuksen mukaisesti. Onnittelut myös Esalla ja Eri-pentueen isälle Bossille, joka palkittiin vuosikokouksessa kultaisella käyttöjalostuspalkinnolla.

Uudenjoen Parta-Piitu esitti Junkkarissa parastaan ja voitti koko kisan. Tästä ei sen enempää, mutta jokainen voi kuvitella miten hienolta tuntuu saada tuo arvostettu palkinto omalla kasvatilla.

Parta-Piitun emälle Uudenjoen Erä-Vimalle myönnettiin vuosikokouksessa hopeinen käyttöjalostuspalkinto.

Lisäksi sain iloita kasvattini käyttövalioplaketista, jonka Erä-Vimman pentu Sänki-Siiri sai viime vuoden ansioiden perusteella. Onnittelut kaimalle Kuopioon.

Hurja vuosi kasvateilla, yritä siinä sitten pysyä vaatimattomana :)

Kuvissa Junkkarissa menestyneitä Uudenjoen pentuja omistajineen ja pari kuvaa vuosikokouksesta.

risto.jpgtaulu2.jpg

eri-porukka_junkkarissa.jpg

Avainsanat: Eri-pentue, Sänki-pentue, Erra, Piitu, Vimma, Onnittelut

Onnittelut

Perjantai 17.4.2015 klo 21.47 - Risto

Myöhästyneet syntymäpäiväonnittelut Eri-pennuille, Uudenjoen Sänki-Sisna-mammalle ja Boss Vom Weissen-Moor-papalle !

Kyllä harmitti, kun huomasin vasta äsken että syntymäpäivä 10.4 ehti jo mennä. No, tässä iässä joutuu tyytymään siihen mitä muistaa, kun muistaa :)

Eri-pentue menestyi upeasti Junkkarissa. Neljä pentua ylsi loppukilpailuun NUO 1-tuloksella: Markuksen Eri-Elli, Kostin Eri-Elvis, meidän Eri-Erra ja Samin Eri-Essi.

Tuomon Eri-Emppu ja Sailan Eri-Elli eivät päässeet Junkkarireissulle mukaan mutta osallistuivat kokeisiin myöhemmin syksyllä, saavuttaen NUO 2- ja NUO 3-tulokset. Kaitsu ja Eri-Einstein olivat vielä epäonnisia, mutta koska periksi ei anneta, tämä ei jää tähän!

Näillä näytöillä Uudenjoen Eri-pentue palkitaan viikon päästä 25.4.2015 SSK:n vuosikokouksessa Jyväskylässä Karkeakarvaisten taululla. Se myönnetään kasvattajalle, jonka pentue on eniten palkittu nuortenluokassa.

Olen ylpeä saavutuksesta, josta

SUURIN KIITOS KUULUU TEILLE, KASVATTIEN OMISTAJILLE !

PS. En voi tässä yhteydessä olla mainitsematta Brunontytön E-pentuetta. Sillä oli NUO-luokasta tismalleen sama määrä ja samat tulokset kuin Eri- pennuilla. Lisäksi kaksi E-pentueen koirista ehti saavuttaa syksylllä jo AVO 1-tulokset.

Karkeakarvaisten taulu myönnettiin Eri-pentueelle sääntöjen perustella siksi, koska vain NUO-luokan tulokset huomioidaan ja tasapeli ratkaistaan nuoremman pentueen eduksi.

Onnittelut myös Merville ja koko Brunontytön E-pentueen tiimille upeista tuloksista !

 

Lopuksi

Ymmärrän nyt paremmin mitä esimieheni aikoinaan tarkoitti. Nuorena miehenä työurani alkutaipalleella pyysin palkankorotusta sillä perusteella, että alaisillani oli parempi palkka kuin minulla. En saanut palkankorotusta. Vanhempi herra esimieheni totesi vain, että ”nuoruudesta on etunsa ja haittansa”.

Avainsanat: Onnittelut, Eri-pentue