Riston koirablogi

Tottelevaisuuden ohjelma

Sunnuntai 1.4.2018 klo 10.21

Lainattua tekstiä koiran hallinnasta ja sen opettamisesta.
"
Tottelevaisuuden ohjelma

Saksanseisojan koulutuksen päämääränä on luonnollisesti metsästyskelpoisuus. Kysytään, onko sen osattava mitään, ennen kuin se voidaan viedä metsään, ja jos osattava on, mitä?
Sen on osattava paljonkin, sen on osattava siekailematta totella! Tottelevaisuuden vaatimukset ilmenevät lyhyessä muodossa Saksanseisoja-Kerhon tottelevaisuuskokeiden säännöissä. Niissä sanotaan:

1.Koiran on kuljettava sekä kytkettynä että vapaana ohjaajan sivulla.
2.Koiran on istuuduttava ohjaajan käskystä.
3.Koiran on sekä ohjaajan läheisyydessä että etäällä hänestä mentävä maahan komennolla, pillin vihellyksellä ja käsimerkillä.
4. Koiran on ohjaajan käskystä jäätävä makaamaan paikalle, jonka ohjaaja osoittaa, ja pysyttävä siinä, vaikkapa ohjaaja joksikin aikaa poistuisi sen näkyvistäkin.
5. Koiran on sekä vapaana ollessaan että paikalleen jätettynä tultava ohjaajan luokse sekä komennolla että pilliä käyttäen.
6. Koiran on noudettava ohjaajalleen hänen heittämänsä esine ja luovutettava se hänelle.
7. Koiran on noudettava esine, jonka ohjaaja on käynyt kätkemässä, ja tuotava ja luovutettava se hänelle.

Varsinaisen metsästyksen kannalta eivät aivan kaikki näistä ”tempuista” sinänsä ole välttämättömiä. Mutta koiraa, joka osaa vähemmänkin tärkeät taidot, on metsästäjän helpompi käsitellä niin kotona, kadulla ja tiellä kuin pellolla ja metsässä. Sitä paitsi ne tarjoavat meille lisäkeinoja koiran hallintaan: sen osoittamiseen, että mies määrää ja koira tottelee siekailematta. Ellei niin ole laita, on metsästyskoulutusta aivan turha aloittaakaan-ei siitä kuitenkaan mitään tule.

Eritoten on tässäkin syytä korostaa maahanmenon ja paikallaan pysymisen tärkeyttä. Kiinnitä niiden opettamiseen aivan arvaamatonta huomiota.
Tottelevaisuuskokeitten vaatimukset saattavat tuntua Sinusta vaativilta, varsinkin jos olet aloitteleva seisojan omistaja. Ennen pitkää tulet kuitenkin huomaamaan, että tottelevaisuuden opettaminen koirallesi on sittenkin varsin yksinkertaista ja helppoa. Muista kuitenkin heti koulutusta aloittaessasi, että onnistumisen perusedellytyksinä ovat järjestelmällisyys, tinkimättömyys ja koulutuksen sitkeä jatkuvuus. Ilman näiden vaatimusten ehdotonta noudattamista ei tulosta synny.

Avainsanat: Koulutus

Aika-pennut kolme viikkoa

Lauantai 31.3.2018 klo 13.35

Pentulaatikko laajeni eilen huimasti, kun poistin siitä pentujen suojana olleet turvareunat. Kolmiviikkoiset pennut könköilevät jaloilleen ja myös laatikon etureunaa piti korottaa. Pennut ja emä voivat hyvin.
 
Pullukoiden vaalea karva on alkanut tummumaan.

paat_ja_karvaap.jpg

etup.JPG

puolivalip.jpg

takalaskitp.jpg

reunusp.jpg

Jessi_31.3p.jpg


Pentuja on mukava seurata mutta myös aikuisille koirille pitää järjestää aikaa. Piitu ja Erra pääsivät eilen maastoon, kun kävimme lisäämässä evästä riistaruokinnalle. Ilo tarttuu koirien touhuja seuratessa.

Erppa1p.jpgPiitup.jpg
 
Tosi-pentujen kanssa on pidetty pieniä pihasulkeisia. Jokainen koirakko on kehittynyt pentutapaamisen jälkeen myönteiseen suuntaan, vaikka murkkuikäiset koiranalut jaksavat aika sitkeästi kyseenalaistaa osaamansa 😊

hillaryhmap.JPGtazziterri_ja_ohjp.jpgseppo_ja_omap.jpgTazzipaap.jpg

Avainsanat: Yessy&Vico, Koulutus, Aika-pentue, Tosi-pentue

Aika-pennut viikon ikäisiä

Sunnuntai 18.3.2018 klo 18.31 - Risto

Aika-pennut tulivat torstaina viikon ikäisiksi. Painot ovat nousseet ja pentuosastolla on kaikki hyvin. Pentulaatikosta kuuluu yleensä vaimeaa yninää mutta ääni lisääntyy, jos Jessi menee sekoittamaan pakkaa, kuten tällä videolla.

Jessikin on nyt Suomen rakkarissa. Terveystiedot puuttuvat vielä mutta varmaan nekin täydentyvät tulevalla viikolla. Tästä Yessy II vom Spanger-Forstin ja Vico v.d. Dachswiesen tietoihin.

Alla pentujen passikuvat satunnaisessa järjestyksessä. Nartut alussa ja urokset lopussa. Alimmaisena vertailun vuoksi pari kuvaa Parta-Piitun pennusta Tosi-Terristä, joka piipahti tänään kylässä.

Np1.jpgNp2.jpgNp3.jpgNp4.jpgNp5.jpg

J1.jpg

Up1.jpgUp2.jpgUp3.jpgUp4.jpgUp5.jpgUp6.jpg

Terrinaama_18.3.2018.jpgTerri_18.3.2018.jpg

Avainsanat: Jessi, Yessy&Vico, Aika-pentue

Aika-pentueen aika

Tiistai 13.3.2018 klo 21.18

Jessillä on 11 pentua. Keskiviikkoillan mittauksessa Jessin ruumiinlämpö oli hieman laskenut. Torstaiaamuna koira oli rauhaton ja teki ahkerasti petiä. Ensimmäinen pentu syntyi torstaina 9.3 puolen päivän jälkeen. Pennut syntyivät ripeästi ja jo kuuden tunnin kuluttua emä makoili tyytyväisenä viiden narttupennun ja kuuden urospennun kanssa. Pentue oli syntyessään hyvin tasainen. Painavimman ja kevyimmän pennun välinen syntymäpainoero oli vain 70g. Jessi on nuorin Uudenjoen kenneliin pentuja synnyttänyt koira. Se selviytyi urakasta helposti ja hyvävoimaisena. Ikä selittää oman osansa mutta emäkoiran luonnolliset äidinvaistot ja pentueen elinvoimaisuus perustuvat perimään ja ovat tulleet äidinmaidosta.

Katso imetysvideo tästä

Olin alustavasti sopinut Eläinklinikka Nivelen kanssa penikoinnin jälkeisen röntgenkuvauksen, koska halusin varmistaa synnytyksen jälkeen, ettei pentuja ole enää kohdussa. Jouduin selviytymään yksin Nivalan reissusta, koska muu perhe oli hiihtolomareissulla. Pakkasin yksitoista koiraa samaan lentolaukkuun, jolla oli tuonut Jessin Saksasta. Laukku oli auton etuistuimella ja istuinlämmitin päällä. Laukun sivuilla oli lämminvesipulloja ja päällä paksusti vilttejä. Pennut olivat tyytyväisinä koko matkan mutta Jessi oli aluksi hieman huolestunut, koska joutui eroon perheestään. Röntgenissä ei näkynyt pentuja, joten sain huokaista helpotuksesta. Iso kiitos Nivelen porukoille joustavasta ja hyvästä palvelusta!

Jessi on hoitanut äidin roolin hienosti. Viiden vuorokauden ikäiset pennut ovat kasvaneet jo aika tavalla. Kaikille pennuille on löytynyt hyvät kodit mutta tosiottajan kannattaa olla vielä yhteyksissä mahdollisten peruuntumisten varalta.

Tein pari keinoemoa helpottavaa hankintaa. Ihmettelin aluksi, miksi pennut pitivät pientä kitinää. Käyttäessäni Jessiä ulkona pissillä huomasin pentujen hiljenevän, kun laitoin niille lämminvesipullon lämmikkeeksi ja pettelin ne pyyhkeellä. Pennuilla oli kylmä. Kävin ostamassa lämpölampun, joka on koko ajan päällä pienemmällä teholla. Jessin lähtiessä ulos, laitan lampun täydelle teholle ja pennut ovat tyytyväisiä ja hiljaisia. Vaivatonta ja helppoa. Paras hankinta on kuitenkin IP-kamera, jolla voin seurata puhelimen tai tietokoneen välityksellä pentulaatikon tapahtumia livenä mistä tahansa ja kuulla myös äänet. Mahtava helpostus ja huolen vähentäjä!

Valvontakamerakuva puhelimen näytöltä.

Yessy.jpg

Katso tästä video Uudenjoen SF Aika-pennuista.

Pentueen nimeksi tulee Uudenjoen SF Aika-pentue. SF-lyhenne viittaa hämäävästi pentueen emän Yessy II vom Spanger-Forstin saksalaisiin sukujuuriin ja kotikennelin nimeen.

Pennunottajat voivat pohtia ja esittää mieleisiään koirannimiä Aika-pentuetunnuksen jälkeen.

Avainsanat: Yessy&Vico, Aika-pentue

Mahapäivitys2

Sunnuntai 4.3.2018 klo 21.35

Laskettu aika on ensi lauantaina. Jessin paino on noussut kuluneen viikona aikana noin kolme kiloa. Nyt vaan seurataan tilannetta ja odotetaan penikointia.

MahaIIbp.jpgMahaIIp.jpg

Avainsanat: Yessy&Vico, Jessi, Jalostus

Mahapäivitys

Maanantai 26.2.2018 klo 19.24 - Risto

Maha kasvaa vielä pari viikkoa. Kuvat viime lauantailta.

maha1_2p.jpgmaha2_2p.jpgmaha3_2p.jpgmaha4_2p.jpg

Avainsanat: Yessy&Vico, Jessi, Jalostus

Komennon alla

Sunnuntai 18.2.2018

Silloin kun minulla ei vielä ollut karkeakarvaisia saksanseisojia kävin KAER-kokeessa tutustumassa rotuun. Saamani ennakkokäsityksen mukaan karkkareiden piti olla energisiä, hurjia ja pitelemättömiä koiria. Jälkijoukossa kulkiessani ihmettelin, miten rauhallisesti koirat käyttäytyivät, eivätkä vaikuttaneet ollenkaan sellaisilta, minkälaisen kuvan olin niistä saanut. Lopulta uskaltauduin kysymään kokeeseen osallistuneelta kokeneelta koiramieheltä, miksi rodusta annetaan toisenlainen kuva mitä koirat vaikuttivat olevan. Kaveri katsoi minua hetken hölmistyneenä ja sanoi, että nämähän ovat komennon alla! Jäin ihmetellen miettimään vastasta, koska en ollut huomannut kenenkään komentavan koiraansa millään tavoin. Minulla meni pitkä aika, ehkä vuosia, ennen kuin tajusin mitä vastaus tarkoitti.

Karkeakarvaiselle saksanseisojalle on jalostettu voimakkaat metsästysvietit. Tämän ansiosta vietikkäimmät koirat jaksavat hakea riistaa ja juosta kovalla vauhdilla päiväkausia, vaikka mitään ei löytyisi. Koira ei saa koko ajan olla viettiensä viemänä. Vastapainona sen pitää tietää miten käyttäydytään hihnassa ja ”komennon alla”. Ohjaajan pitää saavuttaa tähän tarvittava arvovalta, muuten koira on pellollakin kuin pellossa, koska makkarapalkka ei riitä maastossa.

Avainsanat: Koulutus

Odotusta ja koulutusta

Lauantai 17.2.2018

Penikointiin on noin kolme viikkoa aikaa. Jessi vankistuu päivä päivältä mutta se ei näytä vielä itse huomanneen pyylevöitynyttä olemustaan. Se ei enää saa juosta vapaana muiden koirien kanssa, eikä hypätä maasturin korkean takalaudan päälle, vaikka menohaluja olisi. Mammakoira vaikutti suorastaan hölmistyneeltä nostaessani sitä ensimmäisiä kertoja autoon.

Pidimme tänään koulutustilaisuuden muutaman koirakaverin kanssa. Oli taas mukava huomata koirien kanssa tehdyn työn vaikutus koirien osaamistasoon. Tosi-pentujen koulutuksen tärkeimmät painopisteet liittyvät tottelevaisuuteen ja noutoon. Tottelevaisuus tarkoittaa tässä yhteydessä esimerkiksi sitä, että koiran pitää kuunnella isäntää ja malttaa olla nätisti, vaikka vieressä olisi yhtä hölmö velipoika. Tosi-pennut ovat 9 kuukauden ikäisiä. Tässä iässä noutotekniikka on hiottu kuntoon viimeistä piirua myöten ja hyvistä suorituksista on aina palkittu makupaloilla ja kovalla kehumisella. Nyt koira ei enää halua tehdä sitä minkä se hyvin osaa! Kesken noudon koira kiinnostuu jostakin muusta ja riistan kanssa nouto menee pelleilyksi. Mitäs nyt?

Edellä kuvattu tilanne on tuttu useimmille. Nyt on päästy siihen, jolloin koiralta pitää vaatia se minkä se hyvin osaa. Koiran pitää tehdä osaamansa asia silloin kun ohjaaja sitä haluaa, ei pelkästään silloin kun se itse haluaa. Yksinkertaista mutta valitettavan monimutkaista kirjoittaa neuvoja ymmärrettävästi. Tästä syystä näytän mallia omilla koirilla. Nouto on herkkä laji, jossa koiran ja ohjaajan yhteistyö punnitaan. Tavoitteena on intoa pursuva kurinalainen suoritus.

Jessikin pääsi tänään noutamaan. Kuvassa sillä on suussaan uusi tuttavuus näätä, johon se suhtautui hyvin myötämielisesti.

koulutus17.2.2018hp.jpg

Avainsanat: Yessy&Vico, Koulutus, Jalostus, Jessi, Tosi-pentue

Jalostusvaatimukset

Tiistai 6.2.2018 klo 19.15 - Risto

Jessin ja Vicon pennut rekisteröidään Suomen Kennelliittoon ja tätä varten Saksan rekisterissä olevat vanhemmat on ensin rekisteröitävä Suomeen. Koirien tietoja ei löydy vielä muualta kuin näiltä sivuilta. Tämänkaltaiselle ulkomaiselle yhdiselmälle ei myönnetä Saksanseisojakerhon kotimaista tietokantamerkintää rodun jalostusvaatimukset täyttävästä yhdistelmästä, jos joku on huomannut kiinnittää asiaan huomiota.

Molemmat koirat ovat osallistuneet kokeisiin Saksassa. Molemmilla on hyvät pisteen kevätkokeesta (VJP), joka on taipumuskoe, jossa mitataan nuorten koirien perinnöllisiä ominaisuuksia.

Jessi ja Vico ovat osallistuneet Saksassa myös rodun pääkilpailuun Hegewaldiin. Voin Suomen ja Saksan kokeisiin osallistuneena vakuuttaa, että kisavaatimuksiin treenattu, vasta n. 1,5 vuotias koira täyttää koulutettavuus- ja jalostusvaatimukset monessa mielessä, myös rodun kotimaassa Saksassa. Aina ei voi voittaa, ei edes joka kerta. Jessillä yksi osasuoritus epäonnistui ja sitä myötä koko kisa. Kokemus oli mahtava mutta Suomen ja Saksan harjoitusten perusteella odotin parempaa.

Yessy II vom Spanger-Forst, syntynyt 3.6.2016

Kaikin puolin terve koria.

Lonkat kunnossa, HD frei, A/A

Olat ja kyynärät kunnossa, OCD ja ED frei.

Rakenne erittäin hyvä (sehr gut) 10 ja karva erittäin hyvä (sehr gut) 10. Hegewaldin ulkomuotoarvostelu.

VJP 71p, HZP – 

Vico v.d. Dachswiese, syntynyt 14.7.2008

Kaikin puolin terve ja ikäisekseen virkeä koira.

Lonkat kunnossa, HD frei.

Rakenne erittäin hyvä (sehr gut) 9 ja karva erittäin hyvä (sehr gut) 10. Hegewaldin ulkomuotoarvostelu.

VJP 72p, HZP 204 

Avainsanat: Jessi, Yessy&Vico, Jalostus

Iso pentue tulossa

Maanantai 5.2.2018 klo 22.02

Jessille on tulossa iso pentue! Kirjoitin samoin Piitu ultran jälkeen ja silloin pentuja oli 10. Nyt ultrassa näytti samalta.

Tämänkertainen astutus oli omansalaisensa tapaus. Laskin Vicon aamuisin ja iltaisin samaan tarhaan Jessin kanssa. Ehdin viikon verran seurata, kuinka ne viihtyivät leppoisasti kahdestaan, kuten pitkään toisensa tuntenut pari konsanaan. Mitään muuta merkittävää ei toiveistani huolimatta tapahtunut.

sphva.jpg

Huomasin Jessin juoksujen alkamisen yllättäen 21.12. En osannut tuota vielä odottaa, koska vanhemmat koirat Piitu ja Erra eivät osoittaneet merkkejä kiiman alkamisesta ja yleensä nuorimmaisen juoksu alkaa myöhemmin. Tässä vaiheessa minulle tuli kova kiire sopia Vicon omistajan kanssa astutusjärjestelyistä. Sovimme joustavan suunnitelman, jonka mukaan hakisin Vicon 28.12 ja palauttaisin sen myöhemmin sovittavaan ajankohtaan.

Vicon tullessa meille oli 8. päivä juoksujen alkamisesta, tai siitä kun huomasin asian. Aluksi koirat vaikuttivat olevan kiinnostuneita toisistaan. Jonkinlaisia astutusyrityksiäkin oli mutta ne laantuivat loppuen kokonaan, kuten edellä kirjoitin. Tässä vaiheessa kasvattajan päässä liikkuu vaikka ja mitä, kuten moni samassa tilanteessa ollut tietää. Epäilin, että sopiva aika oli mennyt ohi, koska en mahdollisesti ollut huomannut juoksujen oikeaa alkamisajankohtaa. Tätä skenaariota tukivat alkuvaiheen yritykset, jotka laantuivat, eivätkä muuttuneetkaan toiveideni mukaisesti kiihkeämmiksi. Samoin Vicon kiinnostus tarhan vanhoista hajuista vahvisti pelkoani parhaiden päivien ohimenosta. Vico kaivoi ja nuuski lumen peittämiä vanhoja pissijälkiä nartun katsoessa vierestä. Soittelin kokeneemmille kasvattajakavereille ja ihmettelimme tilannetta. Selvittelin mahdollisuutta palauttaa Vico perjantaina 5.1 mutta onneksi se ei onnistunut.

Lauantaina 6.1 oli 18. kiimapäivä laskujeni mukaan ja silloin alkoi tapahtua. Muutamaa päivää myöhemmin koiratarhan kalteritkaan eivät tuntuneet pidättelevän kiihkeää parivaljakkoa.

tparha.jpg

Astutuksen uusinta onnistui vaivattomasti vielä tiistaiaamuna. Tässä tapauksessa saattoi olla vakuuttunut oikeasta astutusajankohdasta, jota iso pentumäärä osaltaan vahvistaa.

Toivotaan että kaikki menee hyvin jatkossakin.

Avainsanat: Jessi, Yessy&Vico, Jalostus

Jänniys tiivistyy

Sunnuntai 4.2.2018 klo 12.55

Pakkasta on tänään turhan paljon muuhun kuin ulkoiluun pihapiirissä. Olen ajokoira-ajoista lähtien pitänyt noin -15 asteen rajaa päästäessäni koiria juoksemaan tosimielessä. Viime aikoina lenkit ovat suuntautuneet metsätielle, jossa lasken koirat juoksemaan auton edessä vapaina. Tällä tavalla oma kunto riittää mainiosti saamaan koirat väsyneiksi ja tyytyväisiksi. Auton ratissa saa olla tarkkana, koska juoksijat tekevät välillä yllättäviä pysähdyksiä metsästä tulevien houkuttelevien hajujen takia. Tottelevaisuus pitää olla kunnossa, että saa koirat kutsumalla luokse ja autoon. Kutsun koiria auton äänimerkillä samalla tavalla kuin pillillä, vaikka tämä ei loppuun asti ajatellen ole kovin järkevää. Luultavasti, jos joku yrittäisi liikenteessä varoittaa koriani auton äänimerkillä, ne kääntyisivät autoa kohti.

Jessin osalta jännitys tiivistyy, koska huomeniltana ultrassa varmistuu, onko se kantavana. Alla muutama kuva Jessistä tältä päivältä.

4.2_takaa.jpg

4.2vauhti.jpg4.2makaa.jpg4.2etu.jpg

Avainsanat: Jessi, Koulutus, Yessy&Vico

Hauska ylläri

Lauantai 20.1.2018 klo 18.01 - Risto

Tämän kotisivupohjan kanssa joutuu varautumaan hauskoihin pikku yllätyksiin. Blogikirjoitus, jossa oli lisätietoa yhdistelmästä, näytti korvautunut muulla tarinalla. Poistin koko jutun.

Lisään poistetun jutun tiedot, kuten koirien sukutaulut "uutta verta"-tarinaan.

Uutta verta, Yessy&Vico

Perjantai 19.1.2018

Saksalaiset urokset ovat vahvistaneet kotimaisia saksanseisojalinjoja kautta aikojen. Monen menestyneen sakanseisojan takaa löytyy alkuperämaan sukujuuret, näin on myös Uudenjoen kennelissä. Esimerkiksi Uudenjoen Sänki-Avattaren (Riistakoira 2017) isä on Saksasta tuotu koira ja samoin Sänki-pentueen emän Uudenjoen Erä-Vimman isä oli saksantuonti.

Saksalaisesta koirasta haaveileva saattaa nähdä hännän typistyksen ongelmallisena, koska lyhythäntäisellä koiralla ei ole asiaa Suomen näyttelyihin tai kokeisiin. Nyt on varattavissa pitkähäntäisiä saksansukuisia pentuja mielenkiintoisella sukutaululla!

Yessy II vom Spanger-Forst ja Vico v.d. Dachswiese ovat kokeissa palkittuja hyväluonteisia koiria, joiden rakenteet ja karvoitukset on arvioitu erittäin hyviksi Saksassa rakennekatselmuksessa. Molemmilla on rungonmyötäinen ja peittävä karvoitus. Koirat tulevat erittäin menestyneistä kenneleistä, jotka tunnetaan kotimaassaan ja sen ulkopuolella. Vain kahden kennelin kasvatit ovat voittaneet arvostetun Hegewald-kisan kolme kertaa. Nämä kennelit ovat Spanger-Forst ja Dachswiese!! Lisätietoa tästä.

Molemmat koirat rekisteröidään Suomen Kennelliittoon, kuten myös pennut. Yessy ja Vico ovat Saksan rekisterissä, joten niiden tietoja ei löydy vielä Koiranetistä.

Pentueen onnistuminen on aina eräänlaista geenilottoa mutta taustojensa perusteella pentujen voi hyvällä syyllä olettaa soveltuvan metsästykseen, kokeisiin tai näyttelyihin.

Kuvissa Jessi ja Vico mutta kumpi on kumpi?

aakumpi_on_kumpi_p.jpg

aaEt_saa_tulla_rajan_taa_p.jpg

 

Yessy II vom Spanger-Forst

aaafasu_p.jpg

Mielestäni perimä vaikuttaa voimakkaasti siihen minkälaisen pennusta saa muokattua. Esimerkiksi riista- ja hakuintoa voi hillitä ja rajoittaa mutta keinot niiden lisäämiseksi ovat hyvin rajalliset. Pentua etsiessäni kiinnitin huomiota myös narttulinjaan ”mutter line”, jonka varaan osa perimästä rakentuu. Linja selviää koiran sukutaulusta tarkastelemalla emää, emänemää ja niin edelleen. Uudenjoen koirilla on pitkä suomalainen narttulinja, josta olen kirjoittanut useita blogikirjoituksia.

Jessin sukutaulussa on emän puolella pitkä rivi Spanger-Forstin narttuja ja vastaavasti isän puolella pitkä Böckenhagenin kennelin narttulinja. Perinteikkään Spanger- Forstin kennelin jalostusnarttuina ovat tällä hetkellä Jessin äiti Lava II, sen sisaret ja näiden äiti Grandel II.

jessi2_001.jpg

Kolmen tuomarin tarkka syyni Saksassa rakennekatselmuksessa

aaTarkka_syyni_p.jpg

Minun silmääni Jessi on nätti koira. Aluksi pelkäsin, ettei sen hakuinto ole sitä, mihin olin tottunut. Tämä harmitti ja tuntui yllättävältä, koska Jessin vanhemmat ovat huipputuloksin menestyneitä koiria ja yleinen käsitys Spanger- Forstin koirista antoi odottaa aivan muuta. Onneksi hakuun on tullut oikeanlaista ilmettä ja paloa riistakosketusten myötä. Jessin seisontataipumus on vahvistunut pentuajoista ja mielestäni se osaa paikantaa ja käsitellä linnut taitavasti. Jälkityö on sille mieluisaa ja jäljen seuraaminen onnistuu itsenäiseltä koiralta pidempiäkin matkoja.

Jessi oli helppo matkakaveri saksanmaalla matkustaessani, oltiinpa sitten autossa, laivassa, koiratapahtumissa tai ihmisvilinässä. Se tervehtii vieraat ihmiset ja koirat reippaasti hännäntöpö heiluen. Syksyn se kulki mukanani hirvimetsällä autossa odottaen, jos sattuisin sitä tarvitsemaan. Passissa ollessani ei tarvinnut pelätä hirvien kuulevan koiranulinaa autosta. Samoin passipyynnissä Jessi malttaa odottaa rauhassa ja hiljaisena. Pidän Jessiä hyväluonteisena, riistaintoisena ja itsenäisenä koirana.

Saksassa kaupunkikierroksella Jukka, Hermann, Yessy II ja Walli II vom Spanger-Forst

aakaljalla_p.jpg

Kuvan ulkopuolella tepastelevat pulut kiinnostivat koiria

 aaJukka_ja_Jessi_Hermann_ja_Walli_p.jpg

Vico v.d. Dachswiese

Vivopaa_p.jpg

Kaverillani Jarnolla on kaksi nuorta urosta Dachswiesen kennelistä. Juki (Bosco) ja Esko ovat aivan mainioita tyyppejä molemmat. Niiden innoittamana aloin etsimään saman kennelin urosta Jessin puolisoksi. Muistin Vicon muutaman vuoden takaa, jolloin se tuli Suomeen parin vuoden ikäisenä. Teerenpelin kennel käytti Vicoa tuolloin jalostukseen. Tuomolle oli jäänyt uroksesta hyvin myönteinen käsitys. Sain itse saman käsityksen tutustuttuani Vicoon, joka asui meillä yli kaksi viikkoa. Tuossa ajassa ehti touhuta ja tutustua koiraan paljon paremmin, kuin tavanomaisella astutusreissulla. Vicon sukutaulussa on linjausta Dachswiesen narttulinjan alkupään koiriin.

vicoo2_001.jpg

Ulkomuodoltaan Vico ja Jessi ovat hyvin samanoloista saksalaista koiratyyppiä. Vico on noin 64 cm korkea, eli ei liian suuri. Koiran luonteesta kertoo hyvin paljon omistajan suhtautuminen kysymykseen, voisinko ottaa koiran mukaani, jos astutus ei näyttäisi heti onnistuvan. Vastaus oli, että ilman muuta, Vico kyllä pärjää! Omistaja kertoi, että Vico on tottunut matkustamaan ja asumaan vieraissa paikoissa. Pärjäsimme Vicon kanssa erittäin hyvin. Se otti minut heti kaverikseen ja uskoi käskyjäni kohtuullisesti, vaikka olimme juuri tutustuneet. Se jäi annetulle paikalle tyytyväisenä ja odotti rauhassa ja hiljaa, milloin tulen sitä hakemaan. Tärppipäivien aikana pidin koiran varmuuden vuoksi mukanani autossa, ettei sen päähän pälkähtäisi mitään päätöntä. Metsästyskäytössä Vico on omistajansa mukaan ollut maalinnun pyynnissä metsämaastossa ja noutavana koirana sorsa- ja hanhimetsällä.

Lisätietoja uroksesta voi kysellä koiran omistajalta, Jyrki Mäki p.050 041 2036.

Kasvattajan tuki

Koulutusneuvoja ja maastokoulutusta uskallan luvata kysyntää vastaavasti. Pentupäiviä pidetään perinteistesti ja kertoilen mielelläni, miten olen toiminut koirieni kanssa aikaisemmin. Neuvoja tulee pyynnöstä ja ilman :-)

Pennunottajat

Uudenjoen Kennel kasvattaa koiria metsästyskäyttöön. Kotisivuilla mainitaan kennelin jalostustavoitteeksi rotumääritelmän mukainen riistaintoinen ja monipuolinen metsästyskoira, joka haluaa työskennellä ahkerasti koko reissun ajan ja joka viihtyy kotioloissa rauhallisesti.

Pennunottajan pitää olla sitoutunut koiransa kouluttamiseen. Kaikenlainen koiraharrastustoiminta on hyväksi ja näyttelyistä kiinnostuneille saattaa olla menestystä luvissa.

Uskon Jessin ja Vicon pennuissa riittävän kapasiteettia muuhunkin kuin maalinnun pyyntiin. Jessin saksalaisessa kotikennelissä koiria käytetään apuna mm. villisikojen metsästyksessä. Ihannekodissa koira pääseekin mukaan monenlaiseen metsästykseen.

Ota rohkeasti yhteyttä, jos yhdistelmä kiinnostaa!

Risto Lassila p. 0400300513

Avainsanat: Jessi, Jalostus, Yessy&Vico

Kotipihakoulutusta

Tiistai 9.1.2018 klo 23.06 - Risto

Viime sunnuntaina oli ensimmäinen Tosi-pentujen koulutustilaisuus tässä meidän pihalla. Keskityimme aluksi vain muutamaan saksanseisojan koulutuksen tärkeimpään seikkaan, joita ovat tottelevaisuus, tottelevaisuus ja tottelevaisuus. Paikalla oli kolme kohta 8 kuukauden ikäistä iloista ja virkeää koiraa, joten edellä luetellut perusopit ovat hyvin tarpeellisia.

Olen opettanut koirilleni kevyehkön komennon, jolla saan ne makoilemaan rauhallisesti vieressäni tai missä vaan haluan. Periaatteessa kyse on samasta mitä maahanmenossa, mutta pehmeämmin ja ystävällismielisemmin. Suosittelin tämän opettamista kasvateillekin.

Noutokoulutukseen oli panostettu ja noudot sujuivat kaikilla ilahduttavan hyvin. Suoritukset olivat iloisia ja reippaita. Nyt kun noutotekniikka on kunnossa, kannattaa riista ottaa entistä enemmän mukaan noutoharjoituksiin ja vaatia samaa suoritustasoa.

Kuva todistaa, että opiskelijat pysyivät hetken aikaa paikoillaan.

Harkat_7.1.2018.JPG

Pidämme jatkossa koulutuksia kerran kuukaudessa. Mukaan mahtuu muitakin kuin omia kasvatteja. Ota yhteyttä, jos haluat tulla mukaan!

Avainsanat: Piitu, Koulutus, Tosi-pentue

Jessin sulhasen Vicon kuvia

Sunnuntai 7.1.2018 - Risto

Muutama kuva Vico V.D. Dachswiesestä tältä päivältä.

sivupaap.jpg

istuup.jpg

juoksuap.jpg

paap.jpg

seisoop.JPG

sivup.JPG

Avainsanat: Jessi, Jalostus, Yessy&Vico

Saksalaismallinen pentue, Yessy&Vico

Lauantai 6.1.2018 klo 21.03 - Risto

Laitoin äsken saksanseisojavälitys-palstalle ilmoituksen saksalaismallisten koiranpentujen tilauksesta, jota Uudenjoen kennelissä on salaa suunniteltu. Jessi eli Yessy II vom Spanger-Forst aloitti juoksut yllättäen ensimmäisenä meidän koiralaumasta. Tänään on 18. päivä siitä, kun havaitsin Jessin tiputtavan. Ehdin jo luovuttaa ja luulla astutusajan menneen ohitse, koska narttu ja urokseksi valittu Vico V.D. Daschwiese eivät kiinnostuneet seurustelusta riittävästi. Tänä päivänä tilanne muuttui ja nyt olen siis pahasti myöhässä kirjottaessani tapahtuneesta ja yhdistelmän koirista. Lisäilen tänne lähiaikoina uutta juttua ja kuvia.

Yessy ja Vico ovat hyväluonteisia, hiljaisia ja terveitä koiria. En ole havainnut Jessissä vihaisuutta ja pidin erittäin tärkeänä, ettei sitä ole uroksessakaan. Ulkomuodollisesti koirat ovat hyvin samanoloisia ja samaa rotutyyppiä, kuten tulossa olevista kuvista voi havaita. Etsin Jessille umpisaksalaista kumppania, sillä ajatuksella, että haluan pentujen soveltuvan linnunmetsästyksen ohella saksalaisen jalostustavoitteen mukaisesti monipuoliseen metsästykseen. Tämän vakuudeksi molemmat koirat ovat saaneet hyvät pisteet saksalaisesta VJP-kevätkokeesta.

Pennunottoa harkitsevien kannattaa ottaa yhteyttä pikaisesti. Yhdistelmä tulee yllätyksenä, joten nopeat syövät hitaat, ja varauslistalle voi vielä päästä hyvällä sijanumerolla😊

Avainsanat: Jessi, Jalostus, Yessy&Vico

Tosi-pentujen pentupäivä

Sunnuntai 26.11.2017 klo 14.46 - Risto

Eilinen Uudenjoen Tosi-pentueen pentupäivä innosti sivujen päivitykseen pitkästä aikaa ja tähän tarjoutui sopivasti myös hyvä mahdollisuus, koska vilustuin eilen enkä flunssaisena viitsinyt lähteä tänään hirvimetsälle.

Edellisestä päivityksestä on kulunut pitkä aika. Päivitystä seuraavana päivänä 20.8 alkoi sorsanmetsästys jota varten olin järjestellyt viikon loman. Käytin lomaviikon metsästäen sorsia ja treenasin samalla Yessy II vom Spanger-Forstia. Vesityöskentely elävän sorsan kanssa on tärkeässä roolissa Saksan Hegewald-kokeessa, johon osallistuimme syyskuussa. Jessin treenaaminen ja lähes kahden viikon saksanreissu toivat paljon uusia koira-ajatuksia ja kerrottavaa täällä blogissa. Lisäksi kasvattikoiran tämänsyksyisen Riistakoiravoiton jälkeen pohdin onko Uudenjoen narttulinjaan kytkeytyvien koirien huikea SM-menestys pelkästään hyvää tuuria. Näihin palaan mutta nyt siis eiliseen pentutapaamiseen.

Tällä kerralla pentupäivät pidettiin Erä-Ässällä Karstulassa. Halusin keskittyä pentujen ja ohjaajien edesottamuksiin ammattikouluttajien hoitaessa koulutuksen. Pelkäsin hieman ennakolta, maltanko olla hiljaa ja kehotinkin sitomaan minut puuhun kiinni, jos puutun koulutukseen häiritsevästi. Pidin suuni kiinni aika hyvin omasta mielestäni ja sain liikkua vapaasti.

Kiitos Mika Harjulle ja Paula Torrolle asiantuntevasta ja hyvin järjestetystä koulutuspäivästä. Opettajilla riitti koirasilmää ja juttua pimeästä pimeään mukavilla esimerkeillä ja huomioilla höystettynä. Tästä meidän on hyvä jatkaa.

Alemmassa kuvassa Mika näyttää miten koiraa voi opettaa houkuttelevan palkan avulla.

Paula_ja_Raju_p.jpg

Raju_ja_MikaH_p.jpg

Kasvatteja oli paikalla hienosti 8/10. Kaikille ajankohta ei aina sovi, se on selvä. Saan eilisen perusteella olla tyytyväinen aktiivisiin kasvatinomistajiin, hyvään osanottoon ja mukavannäköisiin yhteistyöhaluisiin koiriin. Panin merkille, että hieman yli puolivuotiaat pennut malttoivat virkeydestään huolimatta olla hiljaa odottaessaan vuoroaan autoissa ja muutenkin. 

Koulutuskeskustelu pentueen WhatsApp-ryhmässä on ollut vilkasta. Tämän lisäksi aloitan koulutusiltojen (tai päivien) pidon joka kuukausi ensi kevään ajan. Keskitymme aluksi tottelevaisuuskoulutukseen ja noutoon.

Alla kuvia pentupäiviltä satunnaisista tilanteista. Kiitos kaikille mukavasta päivästä. (Hoksasin vasta nyt, että ryhmäkuvan jäi kiireen keskellä ottamatta.)

porukka_p.jpgRajupaa_p.jpgOma_ja_sepe_p.JPGHilla_ja_MikaP2_p.jpg

Sako_ja_Jiri_p.jpgTerri_ja_Jukka_p.jpgTerri_p.jpgUrho_ja_Jukka_p.jpgUrhopaa_p.jpg

Tazzi_p.jpgTazzi_ja_Jouni2_p.jpgSako_tuo_fasua_p.jpgRaju_ja_Joonas2.JPGMikat_ja_Hilla_varis_p2.jpgOma_paa_p.jpgJanne_ja_Mira_p.jpgMira_p.jpgOma_ja_Seppo_p.jpg

Avainsanat: Piitu, Jalostus, Tosi-pentue

Tosi-pentujen luovutus

Lauantai 19.8.2017 - Risto

Piitun pennut ovat olleet uusissa kodeissaan jo yli kuukauden ajan. Pennut pääsivät matsästäviin koteihin, joissa pentuajan koulutus on aloitettu aivan niin kuin pitääkin. Alla kuvat pentujen hakijoista ja pennuista 5 viikon ikäisinä.

Tosi-Elmo lähti Tommi Stedtin mukana Lapinlahdelle.

Tosi-Elmo.jpgTommi_Stedt_p.jpg

Tosi-Uuno lähti Ristaniemien perheeseen Vantaalle.

Ristaniemet_p.jpgTosi-Uuno.jpg

Tosi-Seita lähti Mika Pyykkösen metsästyskaveriksi KajaaniinMika_Pyykkonen_p.jpg

Tosi-Seita.jpg

Tosi-Ruska muutti Väisästen luokse Vantaalle.

Vaisaset_p.jpg

Tosi-Ruska.jpg

Jiri Tromperi otti ja vei Tosi-Varman Isoonkyröön.

Jiri_Trompari_p.jpg

Tosi-Varma.jpg

Tosi-Raju lähti Kälviälle Riippojen perheeseen.

Riipat_p.jpg

Tosi-Raju.jpg

Tosi-Urho on Soinissa Leppälän Jukan kaverina.

Jukka_Leppanen_p.jpg

Tosi-Urho.jpg

Raija ja Seppo Ylivainioilla on nyt Tosi-Oma Lestijärvellä.

Ylivainiot_p.jpg

Tosi-Oma.jpg

Tosi-Tazzi lähti Vantaalle Seppästen perheeseen.

Seppaset_p.jpg

Tosi-Tazzi.jpg

Tosi-Terri jäi Haapajärvelle Pirisen perheeseen.

Piriset_p.jpg Tosi-Terri.jpg

Avainsanat: Jalostus, Piitu, Tosi-pentue

Piitun pennut 5 viikkoa

Tiistai 13.6.2017 klo 22.10 - Risto

Tänään 5 viikkoa täyttävät pennut voivat hyvin. Viime viikot ovat olleet niin kiireisiä, ettei päivityksiin ole riittänyt aikaa eikä tarmokkuutta. Alla olevat pentukuvat otettiin jo kesäkuun ensimmäisenä viikonloppuna pentujen ollessa 3,5 viikon ikäisiä. Kyseisenä viikonloppuna valokuvauksen pääkohteena oli kuitenkin nuorin neljästä tyttärestämme, joka valmistui vuorollaan ylioppilaaksi.

Kuvan siskokset ovat tottuneita koiranpentujen hoitajia.

yo_2.jpeg

Piitu on hoitanut vauvojaan mallikkaasti. Tässä näyte pystybaarista.

pystybaari_p.jpg

Pentueesta tulee Tosi-pentue, siis ainakin nimeltään. Pentujen varaajat miettivät nimiehdotuksia etuliitteen jatkoksi. Tässä porukka tosi nälkäisenä tänään...

ruokailu_2p.jpg

...ja tässä tosi väsyneenä syönnin jälkeen.

nukkujat_2p.jpg

Pennut poseeraavat 3,5 viikon ikäisinä.

1u

IMG_3769_2p.jpg

2u

IMG_3776_2p.jpg

3n

IMG_3790_2p.jpg

4n

IMG_3796_2p.jpg

5u

IMG_3783_2p.jpg

6u

IMG_3786_2p.jpg

7u

IMG_3800_2p.jpg

8u

IMG_3808_2p.jpg

9u

IMG_3811_2p.jpg

10u

IMG_3817_2p.jpg

Avainsanat: Piitu, Jalostus, Tosi-pentue

Piitun pennut 2 viikkoa

Sunnuntai 28.5.2017 klo 12.37

Pentulaatikossa elämä on vilkastunut huomattavasti pentujen täytettyä 2 viikkoa. Ääniin reagoidaan jo selvästi ja silmät ovat hieman raollaan. Pientä haukahtelua ja keskinäistä nujakointia on jo havaittavissa nukkumisen ohella. Muutama horjuvin jaloin otettu kävelyaskel päättyy vääjäämättä kellahtamiseen aika nopeasti.

Piitu suhtautuu hoitoapulaisiin hyvin luottavaisesti.

hoitoapua_p.jpg

Alla pentukuvat kahden viikon iässä.

1u

1u_2p2.jpg

2u

2u_2p2.jpg

3n

3n_2p2.jpg

4n

4n_2p2.jpg

5u

5u_2p2.jpg

6u

6u_2p2.jpg

7u

7u_2p2.jpg

8u

8u_2p2.jpg

9u

9u_2p2.jpg

10u

10u_2p2.jpg

Avainsanat: Piitu, Jalostus, Tosi-pentue

« Uudemmat kirjoituksetVanhemmat kirjoitukset »