Riston koirablogi

Piitun uros valittu

Lauantai 14.11.2015 klo 23.05 - Risto

Parta-Piitun sulhaseksi varmistui tänään Brunontytön Eino. Uroksen valinta on aina vaikeaa, mutta tällä kerralla tilanne mutkistui entisestään sen jälkeen, kun olin harkiten tehnyt oman valintani. Einon omistaja Antti on tarkka kaveri, joka halusi perehtyä perusteellisesti nartun ominaisuuksiin ennen kuin vakuuttui yhdistelmästä. Einosta eli Ukosta tuli hiljattain käyttövalio muutamalla koekäynnillä harvinaisen nuorena. Näillä näytöillä kova kysyntä jalostuspuolella ei tule yllätyksenä. Kahdenkymmenen pennun ylärajasääntö alle nelivuotiaalla uroksella panee miettimään mihin yhdistelmään koiraansa lupaa.

Kävimme Antin ja Aulin kanssa juoksuttamassa koiria tänään Nivalassa ja saatoimme omin silmin todeta niiden ominaisuudet. Piitu, Erra ja Ukko olivat kaikki samaan aikaan haussa. Täytyy sanoa, että kyllä ”kulukee”. Latu maistui, koirat tekivät itsenäisesti omaa työtään ja etsivät riistaa. Haku oli laajaa mutta silti hyvin yhteyttä pitävää. Ukko oli juuri sellainen, minkälaisen kuvan olin siitä ennakolta muodostanut. Katselmus oli hyödyllinen, koska Anttikin sai omin silmin vakuuttua Piitun luonteesta, iloisuudesta ja käyttöominaisuuksista.

Huonompikin ennustaja voi olla aivan varma siitä, että yhdistelmästä syntyy varhaiskypsiä koiria. Eino on historian nuorin käyttövalio. Piitu voitti viime vuonna Junkkarin, jossa Ukko oli loppukilpailussa. Myös kasvattaja luottamus on vahva. Tarkempi analysointi yhdistelmästä ja omista odotuksista on tulossa, kunhan intoudun kirjoittelemaan.

HOX! Pennunottajia mahtuu vielä listoille! Voin luvata, että pennunottajat saavat innokkaan pennun lisäksi hyviä koulutusneuvoja pyynnöstä ja ilman :-)

Aluksi oli epävarmaa minkälainen yhdistelmä saadaan kasaan.

Piitu_Erra_ja_Ukko.JPG

Noutoinnotkin katsottiin ja hyviksi todettiin.

Nouto.JPG

Nämä kaksi jäivät jäljelle tarkan syynin jälkeen :-)

Piitu_ja_Ukko.jpg

Avainsanat: Piitu, Jalostus

Sisnasta KVA

Perjantai 13.11.2015 klo 23.42 - Risto

Uudenjoen Sänki-Sisnasta käyttövalio tänään Inarissa. Eri-pentueen Sisna-mamma on nyt kaksoisvalio eli MVA ja KVA.

Hienoa! Onnittelut Kaisu ja Sisna!

Sisna_KVA.jpg

Avainsanat: Onnittelut, Sänki-pentue

Suuria suunnitelmia

Sunnuntai 8.11.2015 klo 23.54 - Risto

Kanakoiran koulutus voittajaluokan tasolle vie paljon aikaa. Pentuvaiheesta ja peruskoulutuksesta selviää vielä kohtuullisen vähällä ajankäytöllä. Koiran kehittyessä toiminta siirtyy entistä enemmän maastoon ja elävän riistan pariin. Johdonmukaisesti etenevä koulutus mahdollistaa harkitsevaisen metsästyksen aloittamisen jo koiran ensimmäisenä syksynä. (Ikä ei tosin ole oikea mittari metsästyskelpoisuuden, eikä kypsyyden arviointiin.) Metsästyksestä muodostuu vähitellen koiran tärkein koulutusmuoto. Riistakosketukset kehittävät nuorta koiraa ja osoittavat kouluttajalle koiran hyvät puolet sekä kehitystä kaipaavat ominaisuudet, joita ohjaaja voi omilla toimillaan tukea. Koira ei voi opetella riistankäsittelyä, eikä riistatöitä, ilman riistaa.

Riistakosketusten etsiminen Piitulle ja Erralle on vienyt luvattoman paljon aikaa. Tämä johtuu huonoista lintuvuosista sekä siitä, että samanaikaisesti opetettavana on kaksi hurvatonta koiraa. Aikaisemmin minulla on ollut pentujen rinnalla myös kokeneempia koiria, joilla on voinut hakea riistaa. Nyt etsintä on jäänyt noviisien harteille. Olen useina vuosina istuttanut keväisin muutamia munivia fasaanikanoja maastoon. Kahtena viime syksynä sekä fasaanien, että metsäkanalintujen pesinnät ovat epäonnistuneet. Tästä johtuen riistakosketusten välissä on joutunut kävelemään pitkiä matkoja. Metsästys on mukavaa mutta joskus tuntuu, että tyhjää saa pyytämättäkin.

Olen vakavasti harkinnut fasaanien ja kyyhkysten tarhaamisen aloittamista. Tarhalinnut helpottaisivat omien koirien koulutusta ja kasvattikoirien omistajille voisi tarjota samaa mahdollisuutta. Laakson talon ympäristöön voisi helposti kehittää verrattomat puitteet kanakoirien kouluttamiselle.

Avainsanat: Koulutus

Riekoille kyytiä

Keskiviikko 4.11.2015 klo 22.44 - Risto

Kotiuduin tänään metsästysreissulta Enontekiöltä. Riekot löytyivät korkeimpien kumpareiden huipuilta, jonne linnut jostakin syystä olivat kertyneet. Jängät olivat onneksi jo jäässä mutta hieman silti piti puntarioda mistä kohtaa uskalsi lähteä ylittämään märimmät paikat.

luminen_maisema.JPG

Päivittäiset kävelymatkat olivat parinkymmenen kilometrin luokkaa ja lisäksi pitkä ajomatka verotti voimia. Katkaisin paluumatkan yöpymällä Sirpan ja Sepon luona Pyhätunturilla. Seppo täyttää harrastuksenaan eläimiä, joissa riittikin taas ihasteltavaa. Kuvassa vasemmalta Uudenjoen koiria, Parta-Patu, Eri-Argon (Arska), Eri-Erra ja Parta-Piitu.

Hirviposeeraus.JPG

Koirien kanssa tulee usein yllätyksiä mutta joskus yllätykset voivat olla positiivisia:-) Pelkäsin ennakolta nuorten koirieni antavan valkoisille riekoille kyytiä lumettomassa maassa. Molemmat koirat villiintyivät hieman ensimmäisissä lintukosketuksissa mutta hyvin nopeasti koirista kouliutui varmoja linnunottajia, ilman että minun tarvitsi puttua asiaan millään tavalla. Muutaman linnun porukoiden ja yksittäisten riekkojen riistatyöt onnistuivat hyvin ja virheitä tuli harvemmin. Isommat tokat olivat arkoja, eikä seisovan koiran lähelle yleensä päässyt ilman että linnut karkoittuivat. Yhden linnun siivittäessä oli koko tokka heti ilmassa. Lauantaihin saakka maa oli luminen ja tilanne näytti tältä.

luminen.JPG

Sunnuntaita vasten yöllä satoi vettä ja sen jälkeen tilanne muuttui tällaiseksi.

Lumeton.JPG

Avainsanat: Metsästys

Piitu ja Erra elokuvatähtinä

Perjantai 30.10.2015 klo 10.48 - Risto

Täältä löytyy Korpi Makasiinin uusin video fasaaninmetsästyksestä

Mielestäni Pete ja pojat olivat saaneet tilanteet purkkiin selkeinä ja sellaisina kuin ne eteen tulivat. Iso kiitos vielä kaikille mukana olleille mukavasta tapahtumasta ja erityisesti asianomaisille, että pääsimme Piitun ja Erran kanssa mukaan kuvauksiin!

Koirien tiedotus mainitaan puheosuuksissa mutta emme siihen mitenkään pyrkineet, eikä tilanteissa tarvittu tiedotuksia. Toisaalta koiran paikallaanolon ilmoittava Ultrapointin Novus seisonnanilmaisimen ominaisuudet tulevat hyvin esille. Fasaaninmetsästys seisovalla koiralla saattaa olla monelle uusi metsästysmuoto. Fasaani on tärkeässä roolissa nuoren koiran koulutuksen kannalta, koska tilanteet tapahtuvat usein avoimella paikalla, jossa pääsee näkemään mitä koira tekee. Metsälintua ei koirankoulutuksessakaan saa unohtaa mutta esimerkiksi tänä vuonna näillä leveysasteilla ei kovin monta riistakosketusta olisi saanut kulkemalla pelkästään metsässä. Ultrapoint Novuksen merkitys korostuu peitteisessä maastossa ja varsinkin nuorilla tiedottamattomilla koirilla, joista ei vielä tiedä mitä ne tekevät tavatessaan riistaa.

Hieman joudun selittelemään Piitun ensimmäistä riistatyötä lehtokurpalle videolla. Tarkkaavainen katsoja saattaa havaita kärsimättömän ilmeeni nojaillessani koivun kylkeen, kun kuvausryhmä turisee minuuttitolkulla muutaman metrin päässä seisovan koiran takana. Itse asiassa pidän suurena ihmeenä, kurppa pysyi paikoillaan noin kauan, eikä paennut paikalta. Kurpan täytyi olla koiralla hyvin piikissä, kuten sanotaan siitä tilanteesta, jossa riittävän lähelle liikkumattomaksi jähmettynyt koira painaa linnun piiloonsa, josta se ei uskalla lähteä. Jälkitilannetta en nähnyt paikan päällä puskan takana mutta videolta voi havaita, että avanssi lähtee kuin tykin suusta ja kurppa meinaa jäädä koiran suuhun. Piitukin hiillostui pitkistä puheista sen verran, että jatkaa linnun perään ja olisi mahdollisesti mennyt paukkunoutoon asti, koska en osannut kieltää sitä puskan takaa. Onnekseni ampuja ei tiennyt, että kurpankin voi tiputtaa. Koiranohjaajana olin antanut tiputusluvan jo ennen avanssia, vielä siinä vaiheessa hyvin itsevarmana:-)

Videolta voi havaita kuinka nopeasti kurppa lähtee ja samalla päätellä miksi se on vaikea saada saaliiksi. Tästä voisi helposti jatkaa tarinointia mitä etua on piikkaavalla koiralla  saaliin saannissa. Nyt ei ehdi, mutta joskus toiste.

Avainsanat: Piitu, Erra

Totuuden hetki

Torstai 29.10.2015 klo 20.20 - Risto

Peteltä tuli viestiä, että Fasaanivideo on kohta nähtävissä Korpi Makasiinin sivuilla. Hieman jännittää!  Omista video-otoksista on helppo karsia epäonnistumiset ja näyttää vain parhaat palat. Korpi Makasiinin tositv:ssa joutuu katsomaan totuutta silmiin, koska tilanteet näytetään sellaisina kuin ne tapahtuivat, eikä uusintoja otettu.

Huomenna on tarkoitus ajella pohjoiseen muutaman päivän riekonpyyntireissulle. Siellä on vain oma kamera ja tilanteet voi kommentoida parhain päin:-)

Avainsanat: Piitu, Erra

Värillä on väliä

Keskiviikko 28.10.2015 klo 22.19 - Risto

Tämänhetkisissä suunnitelmissa Eri-Erran urosvalinnassa värillä on väliä. Etsinnässä on ominaisuuksiltaan sopiva uros, joka periyttää mahdollisesti tuota tavoiteltua ja parjattua valkoista väriä!

Viime viikonloppuna sisarukset Uudenjoen Sänki-Avatar (Tara) ja Sänki-Sisu starttasivat kokeissa. Onnittelut Simolle ja Taralle Keski-Pohjanmaan piirinmestaruudesta ja Rainelle ja Sisulle AVO 2-tuloksesta.

Ari kertoi Uudenjoen Metsän Haltian (Siirin) oppineen riistankäsittelyn metsässä ja tunturissa. Kuva kertoo samaa, kun saalistakin on jo saatu :-)

Siiri_ja_riekot.jpg

Avainsanat: Onnittelut

Niitä näitä

Perjantai 16.10.2015 klo 23.34 - Risto

Tällä viikolla koirat ovat päässeet juoksemaan vain pihamaalla ja tuleva viikko näyttää koirien kannalta yhtä turhauttavalta. Hirvenmetsästyksen myötä kiireinen syksy muuttuu vielä kiireisemmäksi, kun lauantait ja sunnuntait kuluvat hirvipassissa. Jos tulee saalista, kuten on tarkoitus, menee viikolla yksi pitkä ilta lihojen käsittelyssä. Koirien kanssa on sännättävä välittömästi maastoon, jos siihen tarjoutuu pienikin mahdollisuus. Joskus otan toisen koiran mukaani hirvimetsälle. Koirat tykkäävät nukkua autossa, josta saan ne nopeasti kaveriksi pienelle metsälenkille heti tilaisuuden koittaessa. Sopivia joutohetkiä tulee esimerkiksi silloin, kun hirvikoira kulkeutuu hirvien perässä kauas naapuriseuran puolelle.

Olen pitkään suunnitellut, että opettaisin koiralleni hirven verijäljen, koska huonon osuman seurausten selvittelyssä taitava jälkikoira olisi korvaamattomana apuna.  Pakastimesta löytyy nytkin opetusta varten varattuna palanen hirven nahkaa ja verta. Vielä en ole raaskinut aloittaa koulutusta yhdellekään koiralle, koska pelkään niiden innostuvan liikaa hirvistä. Tiedän pelon aiheettomaksi järjellä ajatellen mutta koulutus on kuitenkin vielä jäänyt. Tanskassa verijäljen opettaminen saksanseisojille oli aivan normaalia. He käyttivät opetuksessa apuna kenkää, jossa oli kantapään takana pidike veripullolle.  Tällainen kenkä jalassaan kävelevä jäljentekijä jätti veritipan aina astuessaan toisella jalalla. Samat välineet voivat olla Suomessakin käytössä jälkikoirilla mutta itse en ole törmännyt täällä vastaavaan. Hirven verijäljen opettamista ja kaadon tiedottamista sekä kaatuneen eläimen haukkumista käsitellään Sarparannan&Virkkusen oppikirjassa.

Kotisivuja on tarkoitus lähiaikoina hieman päivittää. Ajattelin kirjoittaa Piitusta ja Errasta. Sain palautetta siitä, ettei nykyisistä korista löydy vastaavia kuvauksia kuin Almasta ja Vimmasta.  Toinen kehityskohde on valokuva-albumi, jonne olisin halunnut tallentaa mm. lehtileikkeitä vuosien varrelta mutta siitä ei ole tullut vielä mitään teknisten ongelmien takia. Nyt Reetalla on kehitysidea, jonka avulla luulen saavani pikapuoliin aineistoa näkyville nykyistä helpommin.

Uroksia on kartoitettu ja jopa harkittu mutta valinnat ovat vielä vaiheessa.

Vielä kun ehtisi Lappiin riekonpyyntiin. Kuvassa Uudenjoen Sänki-Sisu ja Raine.

Sisu_Raine_ja_riekot.jpg

A/A-kerho

Perjantai 9.10.2015 klo 22.29 - Risto

Eri-pentueen kuuden koiran lonkat on kuvattu ja hyviksi todettu. Kaikkien lonkat olivat A/A.  Yksi koira on vielä kuvaamatta.

Lonkkien laatu on yksi kriteeri, joka on huomioitava urosvalinnoissa. Uroksia on mietitty kovasti viimepäivinä.

Avainsanat: Erra, Eri-pentue

Korpi Makasiinin kuvauksissa

Tiistai 6.10.2015 klo 21.39 - Risto

Vieremän kokeiden yhteydessä Esa Marin pyysi minua ja koiriani mukaan Korpi Makasiinin fasaaninmetsästysvideon kuvauksiin Vesipuron Fasaanin maille. Ensimmäinen kuvauspäivä 7.9 oli sateinen, eikä sopivaa materiaalia saatu riittävästi videolle. Lupauduin mukaan toiseenkin kuvauspäivään, joka oli eilen, vaikka meillä Erran kanssa oli takit aika tyhjinä Riistakoirakisan jälkeen. Monta päivää kotona odotelleella Piitulla oli puolestaan intoa enemmän kuin tarpeeksi. Toinen kuvauspäivä onnistui hyvin, sää suosi ja lintuja löytyi.

Kuvauksiin osallistui useampia koria Piitun ja Erran lisäksi. Nyt saamme jännätä mitä Korpi Makasiinin kanava lähiaikoina esittää: http://www.korpimakasiini.fi/ 

Ainakin minä saan jännätä! Korpi Makasiinin kotisivuilla lukee: ”Koska kyseessä ei ole opetusvideo, näytämme tilanteet varsin realistisesti, myös ne arkipäivän hetket, kun kaikki ei mene suunnitelmien mukaan.”

Hieman juttua ja kuvia voi löytää myös Korpi Makasiinin Facebook-sivuilta.

Avainsanat: Piitu, Erra

Koepöytäkirja

Sunnuntai 4.10.2015 klo 7.35

Innostuin hirvimetsälle lähtiessäni tutkimaan Riistakoiran koepöytäkirjaa tarkemmin. Totesin tuomarien näkemysten vastaavan täysin kokeen kulkua riistatöiden osalta. Asioille on aina syynsä. Rajoitin ensimmäisenä päivänä Erran hakua siksi, koska yritin pitää sen pillinkuuloetäisyydellä myrskytuulesta huolimatta. Takaraivossa jyskytti vielä Nuorgamin Riistakoira 2008 samankaltaisessa säässä, jolloin ryhmätuomari arvioi Erran mummun Vimman haun liian laajaksi linnuttomilla mailla tunturissa :D Alma sijoittui silloin kakkoseksi.

Minulla olisi tullut tenkkapoo Nivalassa, jos en olisi tavoittanut koiraa pillillä. Voittajaluokassa ei lähdetä etsimään seisovaa koiraa, eikä Erran oma-aloitteiseen tiedotukseen voi vielä luottaa. Oma-aloitteinen tiedotus vahvistuu vielä Errankin kohdalla. Piitu tiedotti oma-aloitteisesti jo metsälinnuilla.

Blogi onkin hyvä paikka tuoda mielipiteensä esille. Enää ei tarvitse (pelkästään) soitella kavereille ja manata tapahtumien kulkua. 

Tekniset taidot eivät nyt riitä tämän parempaan esitystapaan pöytäkirjan osalta. En tiedä saako tekstistä selvää.

DSC_0108.JPG

Avainsanat: Mielipiteitä

Riistakoira 2. pv

Lauantai 3.10.2015 - Risto

Suomenmestaruuden voitti Martti Rissasen lkssn Miska. En yllättynyt Miskan suorituksesta, koska näin sen taidot ja varmuuden muutama viikko sitten Vieremän kokeessa. Onnittelut ylivoimaiselle voittajalle!

Miska.JPG

Uudenjoen kennel yritti laittaa kampoihin parhaansa mukaan. Kasvateista äiti ja tytär sijoittuivat toiseksi ja kolmanneksi. Eri-Erra oli toinen 78 pisteen VOI2-tuloksella ja Sänki-Sisna kolmas VOI3-tuloksella. Onnittelut Kaisulle!

Mitalistit.JPG

Hämärä kuva tuomareista ja mitalikolmikosta.

Erra on vielä kovin nuori, joten sijoitukseen täytyy olla tyytyväinen. Eilen myrskytuulessa monella koiralla oli vaikeuksia, eikä Errakaan onnistunut kahdessa riistatyössään paikallistamaan lintuja parhaalla mahdollisella tavalla. Tänään olisi sääolosuhteiden puolesta ollut hyvät mahdollisuudet parantaa eilisiä suorituksia, jos olisi löytynyt lintuja. Tämän päivän ainoa riistatyö oli hyvä mutta yhdellä riistatyöllä ei pidemmälle pötkitä, vaikka omasta mielestä rahkeissa olisi ollut varaa parempaankin :-)

Hienostihan kisa meni kaiken kaikkiaan. Kiitos järjestäjille.

Avainsanat: Onnittelut, Erra, Sänki-pentue

Tiedotuksen pikakuuri

Lauantai 3.10.2015 - Risto

Tiedotuksen pikakuuri on hieman himmentänyt Erran riistatöitä. Olen ottanut tiedotuksen pillillä lähes jokaisesta tilanteesta tämän syksyn aikana. Mielestäni tässä on syy hienoiseen varovaisuuden lisääntymiseen riistan otossa nuorella koiralla. Itse asiassa tämänkaltainen varovaisuus on juuri se syy, jonka takia en enää pitkään aikaan ole vaatinut pentukoiralta tiedotuksia ennen kuin olen tyytyväinen sen rohkeuteen lähestyä riistaa ja hakeutua seisontatilanteeseen. Olen päinvastoin rohkaissut pentua tekemään ratkaisut oma-aloitteisesti. Käytännössä rohkaiseminen on helppoa ja minulle oikein sopivaa, koska ei tarvitse tehdä mitään. Saa olla vaan hiljaa ja seurata koiran työskentelyä katseella.

Riistatyöstä ei muodostu paras mahdollinen, jos koira seisoo, vaikka ei tarkalleen tiedä missä lintu on. Epävarman hännänheilutusseisonnan jälkeen se ei osaa kohdistaa avanssia suoraan lintuun, jos ylipäätään avansseeraa. Kun koira osuu, on piikissä olleeseen lintuun helpompi osua haulikollakin myöhemmin. Kokemusteni mukaan luontainen peräänmenohalu on vähäisempää koiralla, joka seisoo lintua, eikä linnun hajua. Nämä tosin ovat omia näkemyksiä ja makuasioita, joista on turha kiistellä. Jokainen taaplaa tyylillään. Myös koiran perimällä on vaikutusta siihen miten tai minkälaisella koulutuksella voi edesauttaa sen työskentelyä.

Avainsanat: Koulutus, Tiedotus

Riistakoira 1. pv

Perjantai 2.10.2015 klo 20.41

Suomenmestaruuskilpailu Riistakoiran ensimmäinen kisapäivä on takana. Myrskyinen ja sateinen sää näkyi koirien suorituksissa tänään. Aamulla maastoon lähti 18 koiraa, joista jatkoon huomiselle päivälle selvisi ainoastaan 5 koiraa. Rankasta karsiutumisesta johtuen normaalisti kolmipäiväinen kisa ratkaistaankin jo huomenna.

Loppukilpailuun selvisi kaksi Uudenjoen Kennelin koiraa, Sänki-Sisna ja Eri-Erra. Kolmas kisaan osallistunut Uudenjoen koira Sänki-Avatar (Tara) oli yksi huono-onnisista. Ryhmätuomari kehui Taran työskentelyä päivällä ja jatkopaikka olisi ollut selviö, jos jälkieläin olisi löytynyt mutta kun ei niin ei. Simo saa jännätä Taran sijasta oman kasvattinsa Hietasiinan Jytkyn suorituksia huomenna.

Riistakoira_2015.jpg

Simo jaksaa olla positiivinen, vaikka paremminkin olisi voinut mennä.

Starttaamme Kaisun kanssa aamulla vesitöihin klo 8.00. Saapa nähdä miten käy. Riistakoirassa jatkoon selvinneet: http://riistakoira2015.com/?page_id=81

Avainsanat: Erra, Sänki-pentue

Hirvenpyyntiä ja tiedotuksia

Sunnuntai 27.9.2015 klo 22.48 - Risto

Hirvenmetsästys alkoi ja vei voiton koirakokeilta tänä viikonloppuna. Eskon Puumerkki oli pitkään harkinnassa mutta jätin sen kuitenkin väliin. Hieman tuo harmittaakin, koska Puumerkissä erityisarvossa oleva hyvä riistatyö olisi sujunut näyttävästi meiltäkin. Täytyy keskittyä viikon kuluttua pidettävään Riistakoira-kisaan.

Kiertopalkinto1.JPG

Junkkarin kiertopalkinnon kaiverrus jäi viime tinkaan mutta palkinto ehti Simon mukana tapahtumapaikalle ja luovutettavaksi huomenna valittavalle uudelle Junkkarille.

Hirvi1.JPG

Saimme saaliiksi naarashirven eilen ja tänään. Huolestuttavasti kummallakaan ei ollut vasoja! Kertookohan tuo puheena olleesta hirvikannan vääristymisestä ja urosten vähyydestä. Hirvikanta ei vaikuta kovin runsaalta.

Kurpat1.JPG

Hirvenpyynnin jälkeen ehtii vielä juoksuttamaan omia koiria, jos unohtaa kaikki muut hommat, kuten liian usein käykin. Olen viimeaikoina irrottanut Erran ja Piitun tiedottamaan aina kun se on ollut mahdollista. Tiedotuksen jälkeisessä riistatyössä koira kannattaa palkita saaliilla. Piitu tiedotti eilen mm. kuvan kurpat.

Avainsanat: Erra, Piitu, Tiedotus

Vesi- ja jälki

Torstai 17.9.2015 klo 23.49 - Risto

Piitullakin on nyt mahdollisuus osallistua voittajaluokan kokeisiin. Pisteitä tuli tänään vedestä täydet 5 ja jäljestä 3, kun Piitu suoritti VOI-luokan vesi- ja jälkikokeen Lumijoella. Tulokseen täytyy olla tyytyväinen, koska harjoittelemattomuus meinasi kostautua jäljen seuraamisessa. Vesityö menee jo rutiinilla ja sen Piitu taitaa mutta jälki on epävarma. En kesällä ehtinyt (en laiskuuttani viitsinyt) useinkaan vetää jälkeä Piitulle samalla kun treenasin voittajaluokassa ollutta Erraa. Jälkityön opettelu ei ollut silloin vielä ajankohtaista ja ne muutamat jäljet, jotka kesällä vedin, olivat lyhyehköjä kokeiden vaatimustasoon verrattuna. Piitu menee jäljen tyylinsä mukaisesti kovalla vauhdilla ja vauhti kostautuu helposti.  

Ilmoitin Erran äsken Riistakoirakisaan. Piitulla ei vielä ole kokeita tiedossa. Eskon Puumerkki on harkinnassa molempien koirien osalta. Katsotaan mitä tässä ehtii ja jaksaa. Hirvenpyynti alkaa kohta ja monenlaista hommaa on rästissä.

Avainsanat: Piitu, Jälki

Metsästystä ja riistanhoitoa

Maanantai 14.9.2015 klo 22.00 - Risto

Suomenmestaruuskilpailu Riistakoiran ensimmäinen kisapäivä on takana. Myrskyinen ja sateinen sää näkyi koirien suorituksissa tänään. Aamulla maastoon lähti 18 koiraa, joista jatkoon huomiselle päivälle selvisi ainoastaan 5 koiraa. Rankasta karsiutumisesta johtuen normaalisti kolmipäiväinen kisa ratkaistaankin jo huomenna.

Loppukilpailuun selvisi kaksi Uudenjoen Kennelin koiraa, Sänki-Sisna ja Eri-Erra. Kolmas kisaan osallistunut Uudenjoen koira Sänki-Avatar (Tara) oli yksi huono-onnisista. Ryhmätuomari kehui Taran työskentelyä päivällä ja jatkopaikka olisi ollut selviö, jos jälkieläin olisi löytynyt mutta kun ei niin ei. Simo saa jännätä Taran sijasta oman kasvattinsa Hietasiinan Jytkyn suorituksia huomenna.

Riistakoira_2015.jpg

Simo jaksaa olla positiivinen, vaikka paremminkin olisi voinut mennä.

Starttaamme Kaisun kanssa aamulla vesitöihin klo 8.00. Saapa nähdä miten käy. Riistakoirassa jatkoon selvinneet: http://riistakoira2015.com/?page_id=81

Eri-Ella

Sunnuntai 13.9.2015 klo 21.52 - Risto

Saila soitti kuulumisia Ruotsista. Uudenjoen Eri-Ella on hyvässä vireessä, lintuja löytyy metsällä ja kokeissa. Vakuuttavasti AVO2 metsästä muutama päivä sitten ja AVO1 tunturista tänään.

Hurjasti onnea Saila ja Ella!

Avainsanat: Onnittelut, Eri-pentue

Vesipuron Fasaani Vieremä

Perjantai 11.9.2015 klo 21.09 - Risto

Viime syksynä Junkkarin jälkeen erityisesti Erra oli kovassa tikissä. Yritin ilmoittautua kokeisiin mutta koepaikat olivat kiven alla. Pääsimme näyttämään taitojamme vasta vuodenvaihteen jälkeen lumikelillä. Tänä vuonna ajattelin, että nyt en tee samaa virhettä. Poimin jo kesällä koekalenterista muutamia lähiseudun kokeita, joista tiedustelin mahtuuko mukaan. Vieremälle mahtui, joten ilmoittauduin sinne, vaikka koirien toimintakuntoisuus oli täysi arvuutus ilmoittautumishetkellä. Viime viikonlopun koe tuntui tulevan aivan liian aikaisin vähäisen harjoittelun ja myöhäisen syksyn takia.

Vieremällä viljat olivat vielä puimatta mutta koetoimitsija osasi asiansa ja maastosta löytyi lintuja sopivasti sateisista säistä huolimatta. Koemaasto vaikutti kumpareineen ja metsäsaarekkeineen juuri sellaiselta, jossa fasaanit viihtyvät. Koetoimitsija Esa Marinilla on hyvät puitteet järjestää koirankoulutusta Vesipuron Fasaanin nimissä: http://www.vesipuronfasaani.fi/ Maasto vaikutti niin hienolta, että pitää varata Esalta aika uutta vierailua varten viljanpuintien jälkeen.

Kokeet sujuivat molemmilla koirilla onnellisten tähtien alla, kuten tuloksista voi päätellä. Piitun ensimmäisessä riistatyössä sattui hassu episodi. Olin ilmoittanut seisonnan ja antanut koiralle avancen. Linnun siivittäessä nostin aseen poskelle mutta ennen laukausta hoksasin, että en kysynyt saanko pudottaa. Epäröintini johtui muutaman vuoden takaisesta tapauksesta, jossa lensin itse kokeesta ulos, kun pudotin linnun ilman lupaa. Vanhakin voi oppia! Käännyin linnun jo lentäessä ylituomari Jukka Hannuksen puoleen ja kysyin pudotuslupaa. Lupa tuli liukkaasti ja Piitu pääsi noutohommiin. Jälkijoukot olivat ihmetelleet mitä hidastelen. Sain pudotuksen myös Erran riistatyössä ja luvan kanssa.

Olin salaa haaveillut Erran VOI1 tuloksesta ja sen myötä osallistumismahdollisuudesta Nivalan Riistakoirakisaan. Tunnen koirieni taidot mutta ykkösiä ei noin vain oteta, ne pitää ansaita ja tuuria pitää olla. Mieluummin hyvää tuuria.

Nyt pääsemme laittamaan kampoihin varttuneemmille kisakumppaneille Nivalassa. Omille kasvateille ja muille. Molempien koirien koulutus jatkuu tästä eteenpäinkin metsästyksen merkeissä, pääasiallinen teema on tiedotus.

Avainsanat: Piitu, Erra

Koemenestystä

Sunnuntai 6.9.2015 klo 22.52 - Risto

Osallistuimme Piitun ja Erran kanssa KAER-kokeisiin Vieremällä. Sää olisi voinut olla parempikin mutta tulosta tuli hurjasti.

Lauantaina 5.9 Piitu oli kokeen paras koira. Se nousi voittajaluokkaan AVO1-tuloksella, joka oikeuttaa hakemaan muotovalion arvon.

Sunnuntaina 6.9 Erra oli kokeen paras koira VOI1-tuloksella, joka oikeuttaa osallistumaan Riistakoirakisaan.

Kirjoitan koereissusta paremmin kun ehdin ja jaksan. Kokeet olivat hyvähenkiset ja hyvin järjestetyt. Kiitos toimihenkilöille ja kanssakilpailijoille!

Avainsanat: Piitu, Erra, Onnittelut

« Uudemmat kirjoituksetVanhemmat kirjoitukset »